Novosti

Politika

U Hrvatskoj pokrenuto 905 tužbi protiv novinara i medija

Uoči Dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je rezultate ankete koja je pokazala da je trenutno aktivno 905 tužbi pokrenutih protiv novinara i medija u kojima tužitelji potražuju 68 milijuna kuna

O8tl7h3gonx3os3zueopqevqwlo

(foto Infografika HND-a)

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna, pokazuju rezultati godišnje ankete koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo među medijima početkom godine, a objavilo uoči Svjetskog dana slobode medija – 3. maja. Od 23 medija, koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima barem jedan aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

Najviše se tuže mediji Hanza medije - Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Sportske novosti, koji se suočavaju s 502 tužbe ‘teške‘ prosječno 100.000 kuna. Slijedi Styria, izdavač Večernjeg lista i 24 sata, protiv kojih je podnijeto 170 tužbi s prosječnim iznosom po tužbenom zahtjevu od oko 156.000 kuna.

Ni HND nije lišen tužbi. Protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka Hrvatska radiotelevizija vodi kazneni spor, kao i spor za naknadu štete od 250.000 kuna, protiv HND-a potražuje 200.000 kuna, a u istoj tužbi protiv predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50.000. U HND-u ističu da se radi o jedinstvenom slučaju tužbi javnog medijskog servisa protiv vlastitih zaposlenika, ali i strukovnog novinarskog udruženja.

Od 905 tužbi, 861 se odnosi na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv izdanja, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, a trenutno su aktivne 44 kaznene tužbe. Među tužiteljima se najviše ističu političari, privrednici, osobe iz javnog života, jedinice lokalne samouprave, tvrtke, udruge, komore pa čak i sami suci.

Ukupno se tužbama obuhvaćenim HND-ovim istraživanjem traži najmanje 67,8 milijuna kuna. Iznosi inicijalnih tužbenih zahtjeva u građanskim postupcima često su puno veći od pravomoćno dosuđenih, što puno govori o efektu koji ti postupci zapravo imaju na medije i novinare jer im je cilj zastrašiti i potaknuti na cenzuru i samocenzuru.

Večernji list ima 93 aktivna parnična postupka u kojima je prosječni iznos po tužbenom zahtjevu 155.719 kuna. Lani su imali su ukupno 28 presuda s prosječnim dosuđenim iznosom od 21.919 kuna.

‘Brojka od 905 tužbi protiv novinara i medija, iako nešto manja u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje. Treba napomenuti kako je stvarna brojka i veća jer smo ovaj podatak dobili od tek 18 medija. Želimo jasno upozoriti domaću i međunarodnu javnost kako su tužbe najčešće sredstvo zastrašivanja novinara i medija kako bi odustali od ozbiljnih istraživačkih priča. Visokim odštetnim zahtjevima želi ih se financijski uništiti. Čini se da su duševne boli unosan biznis jer se liječe samo velikim odštetnim zahtjevima. U svemu posebno zabrinjava činjenica da u njihovom podizanju sudjeluju i visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa i sami suci. Ovaj rat tužbama protiv novinara i medija velika je sramota za Hrvatsku‘, kaže Zovko i dodaje da HND-ovu tužnu brojku objavljuje ususret Svjetskom danu slobode medija, koji će se obilježiti 3. maja.

Nezavisno o ovoj anketi, prema podacima koje je HND dobio od Ministarstva pravosuđa, ukupan broj novih aktivnih kaznenih predmeta, u kojima su tuženici novinari, na svim sudovima u Hrvatskoj na 31. decembra 2019. godine bio je 111. Također, lani je protiv novinara pokrenuto novih 416 parničnih predmeta za naknadu štete.

Prema lanjskoj HND-ovoj anketi na koju je odgovorilo 19 medija, u Hrvatskoj je u februaru 2019. bilo aktivno 1163 sudskih sporova. Iako je ovogodišnja brojka manja, i dalje je riječ o SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation), tužbama kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

Što se Novosti tiče, HND ističe da se protiv njih vodi 29 aktivnih sudskih predmeta s tužbama ukupno teškim 1, 1 milijun kuna. Protiv portala Index.hr aktivne su 52 tužbe s ukupno 2,6 milijuna kuna potraživanja, protiv tjednika Nacional aktivno je 47 tužbi s prosjekom od 20.000 do 50.000 kuna po tužbi, a protiv portala Telegram aktivna su 32 sudska predmeta s ukupnim potraživanjima od 1,2 milijuna kuna.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više