Novosti

Kronika

Toрбe зa 191 првaчићa

Вojвoђaни су oбeзбeдили тoрбe зa ђaкe кojи пoхaђajу нaстaву нa српскoм jeзику

3sot3vsd28kb9h2urztdjr0vdwv

Srđan Jeremić i saradnici sa torbama

U Zajedničko veće opština u Vukovaru, stigla je 191 školska torba za isto toliko prvačića koji će od 9. septembra pohađati nastavu na srpskom jeziku i ćirilici u školama na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Reč je o donaciji Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada.

- Nastavljamo dobru praksu od prošle godine. Vlada Vojvodine je za sve učenike koji su upisali prvi razred po modelu A nabavila 100 školskih torbi, dok je 91 školsku torbu obezbedio Grad Novi Sad s kojim od maja ove godine imamo potpisan Sporazum o saradnji, i ovo je prvi korak u konkretizaciji te saradnje. Ovo će biti velika pomoć roditeljima i učenicima, a to je ujedno još jedan od dokaza brige matične države Srbije za srpski narod u Hrvatskoj u smislu očuvanja našeg nacionalnog identiteta jer znamo da je školovanje i obrazovanje na maternjem jeziku jedan od osnovnih stubova nacionalnog identiteta - istakao je Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština koje je iniciralo ovu akciju. Donacija je u Vukovar dopremljena posredstvom društava Crvenog krsta Novog Sada i Vukovara, budući da je reč o humanitarnoj akciji, a školske torbe će do početka školske godine biti distribuisane po školama.

Osim torbi, Vlada AP Vojvodine donirala je sredstva za radne sveske za učenike od 1. do 5.razreda osnovne škole u nastavi na srpskom jeziku i pismu. Za decu koja pohađaju model C na istoku Hrvatske, ZVO će obezbediti komplete školskog pribora, najavio je Jeremić. Plan je takođe da se u saradnji s vlastima u Srbiji, za što veći broj dece i ove godine organizuju besplatne jednodnodnevne ekskurzije u Srbiju kako bi učenici upoznali znamenitosti svoje matične zemlje. U prvi razred u nastavi po modelu A ove godine je upisano 191 dete, desetero više nego prošle godine.

- Treba uzeti u obzir da je iseljavanje uzelo velikog maha i da puno mladih ljudi s decom napušta ovaj prostor. Ako sagledamo konktekst vremena u kojem živimo i radimo, ipak možemo biti zadovoljni - zaključuje Jeremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više