Novosti

Politika

Tesla se vraća kući

Potpisan sporazum o povratku skulpture naučnika u Gospić: Gospićki spomenik Nikoli Tesli, koji je bio miniran 16. veljače 1992., vraća se uskoro na mjesto zločina

Pesht25ahmhfrxzpk3tkstbene6

Skulptura Frana Kršinića (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Nakon desetljeća zavrzlama i političkih prijepora, licitiranja i domoljubnog kalkuliranja u svrhu prikupljanja političkih bodova, kip izumiteljskog genija Nikole Tesle, visok nešto više od tri metra, koji je bio miniran 16. veljače 1992., vraća se uskoro na mjesto zločina – na gospićki trg ispred Kulturno-informativnog centra.

Posao oko Teslinog povratka sasvim će izvjesno do proljeća iduće godine, u svojoj zadnjoj godini mandata, finiširati lokalna vlast na čelu s vlasnikom pivovare, HSP-ovcem i gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem, koji je s izvođačem radova potpisao ugovor o uređenju trga izabranog za postavljanje kipa.

Dramatična je sudbina skulpture uslijedila nakon patriotskog miniranja devedesetih: ostaci brončanog kipa, rad majstora Frana Kršinića iz 1956., završili su u skladištu Ljevaonice umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, da bi novi identičan spomenik 2006. bio odliven u ljevaonici u Beogradu. Za tu priliku napravljen je pozitiv u gipsu, nakon čega je novi spomenik konačno izliven u bronci. ‘Konačno’, tako je najavljeni ponovni dolazak Tesle u Gospić pozdravio Stanko Momčilović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije.

- S obzirom na Teslinu veličinu, ako negdje i prije svega treba stajati njegov kip, to je Gospić. Prilikom obilježavanja života neke ličnosti polazimo od mjesta njegovog rođenja, odrastanja i školovanja. Memorijalni centar u Smiljanu i panoi uz autocestu sugeriraju da je tu rođen genije. Ali mi smo valjda cijelo ovo vrijeme tromi i inertni pa se povratak Tesle u Gospić ponešto odužio - kaže Momčilović.

Premda je Tesla bio srpskog podrijetla, smatra da ne treba (pre)naglašavati tu njegovu pripadnost. Ipak, ta ga je pripadnost, i ne samo njega, stajala kipskog života, no očito su i u ‘tvrdom’ Gospiću zapuhali neki novi politički vjetrovi. Jer da nije bilo Tesle, ne bi bilo ni izmjenične struje, shvatili su i oni najzagriženiji.

U skladu s tim, Tesline statue razasute su svijetom, a ova povratnička lička, slaže se i naš sugovornik, teško može štetiti gospićkom gradonačelniku. Ne bi iznenadilo da se cijela priča nastavlja tragom politike koju nositelji vlasti iz HDZ-a zajedno s političkim predstavnicima Srba provode komemorativnim skupovima ovoga ljeta od Knina do Grubora.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više