Novosti

Kronika

Tesla je simbol koji nas objedinjuje

Mi koji živimo u Hrvatskoj i Srbiji imamo razloga slaviti Nikolu Teslu jer je on simbol koji nas objedinjuje, koji nas približava i podučava kako i na koji način se trebamo međusobno odnositi, istaknuto je na obilježavanju 78. godišnjice smrti Nikole Tesle

Large tesla

Milorad Pupovac, Dragica Mihajlović i Milan Bandić (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Grad Zagreb, Srpsko narodno vijeće i Udruga "Nikola Tesla, genij za budućnost" obilježili su 7. januara 78. godišnjicu smrti velikog svjetskog naučnika i izumitelja Nikole Tesle.

Vijenac na spomenik Tesli u centru Zagreba položili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac i predsjednica Udruge Dragica Mihajlović.

- Tesla je bio kozmopolit, ponosan na svoj srpski rod i svoju hrvatsku domovinu u kojoj je rođen. Mogu s ponosom konstatirati da je živio jedno vrijeme u Zagrebu, da je bio poseban i svoj i naš. Nikola Tesla nije ni hrvatski ni srpski, on je svjetski - izjavio je Bandić.

Prema riječima predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, Tesla je bio genij koji je cijelom svijetu pomogao da se pokaže moć tehnike i dobije svjetlost iz električne energije.

- Tesla je čovjek koji nas objedinjuje uz sve naše podjele, kakve god da su bile. On je uvijek bio iznad njih i to je ostao. Objedinjuje sve nas koji živimo u Hrvatskoj, bez obzira na datum kada slavimo Božić, ako smo kršćani, bez obzira jesmo li kršćani ili ne, i bez obzira živimo li u Hrvatskoj, Srbiji, BiH… Mi koji živimo u Hrvatskoj i Srbiji imamo razloga slaviti Nikolu Teslu jer je on simbol koji nas objedinjuje, koji nas približava i podučava kako i na koji način se trebamo međusobno odnositi - istaknuo je Pupovac.

- Obilježavanje godišnjice smrti čin je zahvale velikom geniju za sva njegova djela, patente i humanost iz domovine Nikole Tesle - rekla je Dragica Mihajlović, podsjetivši na Tesline ključne izume bez kojih bi naš svijet danas bio teško zamisliv.

- Bez Tesle danas ne bi mogli imati internet ni mobitel. Usprkos tome, daleko su vrijedniji njegova humanost i tolerancija različitosti te poruka da danas pomažemo svima u ovoj situaciji, bez obzira na različitosti. Uzmimo Teslu za primjer, koristimo njegovu humanost i dobronamjernost, bez traženja ikakve naknade - rekla je Mihajlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više