Novosti

Politika

Talijanska tinejdžerica s hidžabom osvaja TikTok

Aida Diouf Mbengue, 19-godišnja djecojka, koristi TikTok kako bi razbila predrasude o ženama koje se pokrivaju

Large hid

(foto Foto: Instagram Aida Diouf)

U trgovačkom centru Victor Emmanuel II u Milanu, koji bi da nije pandemije bio prepun kupaca, mlada crnkinja u ljubičastom hidžabu i s mobitelom u ruci snima mobitelom video za TikTok. Zove se Aida Diouf Mbengue, ima 19 godina, naziva se "afro-influencericom" i 330.000 followera, piše The Associated Press. Tvrdi kako njen projekt nije samo u privlačenju što više followera već i razbijanju predrasuda.

"Predstavljam djevojke s velom. Imam veliku sljedbu iz Italije i zbog toga sam jako sretna jer većina Talijana nema ništa zajedničko sa mnom", rekla je dodajući kako je ona muslimanka koja nosi vel.

Prije tridesetak godina imigracija je bila nova pojava u Italiji, s većinskim bijelim stanovništvom i dugom tradicijom emigracije. No danas, prema podacima nacionalnog ureda za statistiku ISTAT, među 60 milijuna talijanskih građana njih devet posto su stranog porijekla. Oko petina njih dolaze iz afričkih zemalja baš kao i Mbengue. Ona je s obitelji došla u Italiju iz Senegala kad je imala tri godine.

Sada ide u srednju školu te kaže kako nije nikad doživjela diskriminaciju dok nije počela objavljivati snimke na kojima nosi hidžab. Od tada prima rasističke poruke u kojima joj se poručuje da ide kući, da će joj baciti banana u lice i slično. No kaže kako se ne uzrujava previše jer se radi o ljudima koji bi i inače željeli da se ona loše osjeća.

No isto tako na svojim profilima na Instagramu i TikToku svakodnevno prima poruke podrške.

Mbengue je otvorila profil na TikToku 2019. godine te je po komentarima shvatila kako postoji mnogo neznanja o djevojkama koje nose hidžab i predrasuda u smislu da one ne mogu biti zabavne, vedre ili simpatične. Stoga je shvatila da putem ove platforme može razbiti neke stereotipe.

Ona sama hidžab je počela nositi kada je imala sedam godina te kaže kako je smetaju komentari drugih žena koje ga nose i tvrde da ga koristi kako bi privukla pažnju na društvenim mrežama.

S roditeljima i četvero od osam braće i sestara koliko ih ima živi u malom stanu u milanskom predgrađu Romano di Lombardia.

Njena majka Die Mbaye kaže kako ljudi misle "da djevojke s velom ne mogu postići izuzetne stvari".

Stella Jean, talijanska modna dizajnerica te aktivistica Black Lives Matter, kaže da Mbengue predstavlja nepovratni put Italije prema multikulturalizmu.

"Vidjeti kako netko snima video uratke za TikTok može se činiti neozbiljnim i površnim. No ona se morala izboriti da dođe do toga", rekla je Jean dodajući kako ona predstavlja novo lice Italije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više