Novosti

Kronika

Svetosavska akademija u zagrebačkoj pravoslavnoj gimnaziji

Ovogodišnja proslava Svetog Save protekla je i u obilježavanju 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Ovogodišnja proslava Svetog Save, dana i krsne slave Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ u Zagrebu, protekla je i u obilježavanju 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Protojerej stavrofor Slobodan Lalić, direktor gimnazije, u uvodom je obraćanju rekao da se Sv. Savu slavi samo zato što je utemeljio mnoge stvari u srednjevjekovnoj Srbiji, uključujući i autokefalnu crkvu čiji je bio prvi arhiepiskop.

- Slavimo ga što je zavolio Boga i sve ljude, pa ga slavi cijela Pravoslavna crkva - rekao je Lalić, ističući da se ove godine obilježava i šest vjekova od rođenja celjske grofice Kantakuzine Katarine Branković.

Govoreći u ime mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, arhimandrit Danilo Ljubotina rekao je da Sveti Sava nije odvajao Srpsku pravoslavnu crkvu nego ju sređivao.

- Slavimo ono što je važno. Sveti Sava omogućio je da srednjevjekovna Srbija uđe u Evropu, a njegovo nasljeđe održalo nas je kad smo bili sami, kad smo bili pod Osmanskim carstvom i u novijim vremenima punim turbulencija - rekao je Ljubotina.

- Sveti Sava nikad nije odustajao od svojih namjera i pored brojnih iskušenja - rekla je u svom govoru ambasadorka Srbije Mira Nikolić, dodavši da je taj svetac podizao hramove, pisao triptihe, mirio braću koja su vladala Srbijom, pisao zakone i uspostavljao nacionalnu svijest.

- I danas kad je Srbija pod pritiskom spolja i iznutra, trebamo tražiti jedinstvo u narodu - dodala je ambasadorka.

Kao i prijašnjih godina, ambasada je ove uručila tablet najboljem učeniku, odnosno učenici. Pripao je Kristini Slavulj iz četvrtog razreda.

U ime gradonačelnika Zagreba, Katarina Milković iz gradskog Sektora za odgoj i obrazovanje poželjela je učenicima uspješno školovanje. Nakon obraćanja je slijedio program pod nazivom ‘Šapat vijekova’. Gimnazijalci su pod vodstvom profesora Petre Puškar, Jasmine Veldić i Petra Kozakijevića i uz horsku pratnju izveli splet recitacija srpske poezije i srednjovjekovnih tekstova.

U publici su bili zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, predsjednik Privrednika Nikola Lunić, potpredsjednik prosvjete Siniša Tatalović, direktor islamske gimnazije Mevludi Arslani, više profesora vjerskih srednjih škola, bivši učenici gimnazije, brojni manjinski vijećnici i aktivisti srpskih organizacija, kao i ličnosti iz svijeta kulture među kojima je bio poznati glumac Tihomir Stanić. Prije akademije održane su liturgije u zagrebačkom sabornom hramu i kapelici Sv. Save u krugu gimnazije.  

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više