Novosti

Društvo

Stop specijalnom nadriobrazovanju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čini se, uskratilo je udruzi koju vodi Željka Markić pokroviteljstvo nad ovogodišnjom obrazovnom konferencijom ‘Obitelj i škola – ključ slobode od ovisnosti’

Hoy9qz9wifq7g4prx0d8tq8k2rw

Željka Markić dolazi na prijem kod predsjednice (foto Igor Roban/PIXSELL)

Udruga U ime obitelji u nekoliko je navrata tražila od Vlade da se tjedniku Novosti uskrate financijska sredstva zbog navodnog širenja mržnje i netrpeljivosti prema većinskom stanovništvu. No tko zapravo širi mržnju i netrpeljivost postalo je jasnije nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čini se, uskratilo udruzi koju vodi Željka Markić pokroviteljstvo nad ovogodišnjom obrazovnom konferencijom ‘Obitelj i škola – ključ slobode od ovisnosti’. Na prošlogodišnjem izdanju ove konferencije više stručnih govornika izreklo je pred stotinjak profesora, učitelja i pedagoga iz javnih škola niz diskriminatornih opaski na račun homoseksualaca i žena, promovirajući usput vjerski fundamentalizam.

Iz Ministarstva obrazovanja prije deset dana su nam potvrdili da je udruga U ime obitelji ponovno zatražila pokroviteljstvo te dodali da će na njihov zahtjev odgovoriti nakon što dobiju stručno mišljenje svoje nadležne službe. No s obzirom na nacrt programa konferencije koji je ova udruga odaslala potencijalnim polaznicima, a u kojem nema Ministarstva kao pokrovitelja, zasad je izvjesno da do toga neće ni doći.

Konferencija je, pored toga, ostala i bez podrške nadležne Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), koja ju je minule godine uvrstila u svoj sustav i tako omogućila svim polaznicima, dakle prosvjetnim djelatnicima iz javnih škola, da na ovom potpuno nenaučnom skupu prikupljaju bodove za stručno usavršavanje. Prije koji mjesec organizacija Željke Markić obavijestila je zainteresiranu javnost da radi na dobivanju novog pristanka Agencije, što je bila uzaludna rabota jer spomenuti događaj nije zabilježen na stranicama AZOO-a.

Tako je konferencija, koja se ove godine bavi ovisnošću o drogama i pornografijom među mlađom populacijom, spala na podršku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, sada već tradicionalne pokroviteljice radikalne desnice i pripadajućih vjerskih inačica.

Iako nam iz institucija nisu odgovorili na pitanje zašto su uskratili pokroviteljstvo udruzi U ime obitelji, izvjesno je da je prošlogodišnje nezadovoljstvo javnosti nad penetracijom vjerskog radikalizma u sustav školstva bio jedan od presudnih razloga, pored činjenice da je na čelu resornog ministarstva došlo do smjene konzervativaca koji su podržavali ovakve inicijative.

Novosti i dalje čekaju očitovanje upravnog vijeća AZOO-a na činjenicu da je aktualna ravnateljica ove agencije Jadranka Žarković-Pečenković prosljeđivala naše upite udruzi U ime obitelji, kada smo istraživali okolnosti ove priče.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više