Novosti

Kultura

Stari filmovi i nove tehnologije

Na ovogodišnjem Animafestu u Zagrebu, koji će se održati od 28. rujna do 3. listopada, bit će prikazano preko 300 filmova iz 40 zemalja svijeta, najavljeno je na konferenciji za medije

Z6slop2qlnc2riit2zi6ryk4ubb

S tiskovne konferencije - Daniel Šuljić, Paola Orlić Milana Vuković Runjić i Matea Milić (foto Nenad Jovanović)

Na ovogodišnjem izdanju 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, koji se od 28. rujna do 3. listopada održava u Kinu SC, dvorani Teatra &TD-a, Kinoteci i na drugim gradskim lokacijama, bit će prikazano preko 300 filmova iz 40 zemalja svijeta, najavljeno je na konferenciji za medije u Francuskom paviljonu Studentskog centra. Tom prilikom prisutnima su se obratili umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić te autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima.

Uz prestižna natjecanja međunarodnih, studentskih i hrvatskih filmova, te filmova za djecu bit će prikazani brojni drugi programi poput onog vezanog uz mađarsku kinematografiju, potom program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera, te izborom i hrvatskih klasika iz 1972. koji uređuje Boris Dovniković Bordo, proslava 60. godišnjice festivala u Annecyju, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat Program za djecu i mlade.

Daniel Šuljić podsjetio je da je festival od 1972. u samom svjetskom vrhu i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada Zagreba, posebno zato što Animafestov Grand Prix kvalificira za nagrade Oscar, European Animation Award i Annie Awards. Zbog toga je za Animafest 2020 prijavljeno ukupno više od 1800 filmova, od čega 861 film za međunarodnu i 900 filmova za studentsku konkurenciju. Među filmovima izdvojio je četiri hrvatska u ovoj najjačoj svjetskoj konkurenciji: ‘Arku‘ Natka Stipaničeva, hrvatsko-srpsku koprodukciju ‘Umorstvo u katedrali‘ Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, spot ‘The Closing Door‘ Lucije Mrzljak za pjesmu oskarovca i dobitnika Emmyja Glena Hansarda, kao i hrvatsko-estonski ‘Toomas ispod doline divljih vukova‘ Chintis Lundgren.

U natjecateljskim programima bit će prikazano po 40 filmova u međunarodnom i studentskom natjecanju, te filmova za djecu, dok će u hrvatskom natjecanju biti 19 filmova. Sve projekcije natjecanja studentskog filma, koje broji 40 djela, besplatne su zahvaljujući sponzorstvu Zagrebačke banke.

Matea Milić govorila je o animacijskoj kinematografiji Mađarske – zemlje u fokusu Animafesta 2020. dok je Paola Orlić među gostima posebno istaknula dobitnika festivalske Nagrade za životno djelo Georgesa Schwizgebela.

U retrospektivnim programima Animafesta 2020 zaslužno mjesto pripada i Zagrebačkoj školi crtanog filma – uz tradicionalni osvrt Borivoja Dovnikovića Borde, ovoga puta na 1972. godinu, Animafest 2020 odaje počast Pavlu Štalteru, jednom od istaknutih autorskih osobnosti Škole. Matea Milić je govorila o proslavi 60. rođendana festivala u Annecyju, najvećeg svjetskog festivala animacije koji u Zagrebu prikazuje bisere francuske animacije u izboru umjetničkog ravnatelja Marcela Jeana,

Pročelnica za kulturu Milana Vuković Runjić govorila je o tradicionalnoj vezi Zagreba i Animafesta kao, kako je naglasila, najznačajnijeg hrvatskog filmskog festivala i najavila prikazivanje filmova na brojnim lokacijama, naročito u kvartovima u suradnji s kulturnim centrima.

Kako zbog pandemije Animafest 2020 ne može, kao što je to činio prethodnih godina, ugostiti više od 2000 mališana u kinu, omogućeno je besplatno online praćenje u školama i vrtićima filmova za djecu, rekla je Matea Milić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više