Novosti

Kronika

Срђaн Jeрeмић: Чeкa нaс нeизвeснoст

Пoлитикa грaдoнaчeлникa ниje ишлa у смeру ствaрaњa дoбрих мeђуљудских oднoсa у Вукoвaру, пa нисaм oптимистa, кaжe зaмeник вукoвaрскo-срeмскoг жупaнa

Large mini kronika

Kako komentirate rezultate lokalnih izbora u Vukovarsko-srijemskoj županiji?

Izborni rezultati na nivou Županije su veoma dobri za SDSS. Naime, uspeli smo zadržati poziciju zamenika župana te načelnike i većinu u opštinskim većima kao i pre četiri godine. Takođe, zadržali smo poziciju zamenika načelnika u Starim Jankovcima. Iskorak je da smo dobili funkciju dogradonačelnika Vukovara, koju u proteklom mandatu nismo imali. SDSS može da bude zadovoljan i rezultatom u Trpinji, gde je naš kandidat tesno izgubio od nezavisnoga, ali će nas biti više u Opštinskom veću, odnosno šest od 13 članova. Na dopunskim izborima očekujemo većnike u opštinama Nemci i Tompojevci. Generalno, kada pogledamo rezultate na nivou cele Hrvatske, SDSS je pokazao da je jedina relevantna politička opcija Srba.

Što će vam kao dožupanu biti prioriteti u odnosu prema srpskoj zajednici, ali i svim drugim žiteljima Županije?

Biće mi to rešavanje mnogobrojnih problema sa kojima se naši sunarodnjaci ovde sreću. Jedna od najvažnijih stvari na koju ću da se fokusiram jeste pitanje naše proporcionalne zastupljenosti u upravnim telima Županije i njezinih preduzeća, sa čime, blago rečeno, nismo zadovoljni. Osim finansijske pomoći opštinama u kojima činimo većinu ili nas ima u značajnijem broju, prioritet će mi biti veća izdvajanja i pomoć Zajedničkom veću opština te VSNM-u na nivou Županije, koji se dominantno finansira iz budžeta Županije. Naravski, vodiću računa o pomoći svim našim institucijama i udruženjima. Takođe ću nastojati intenzivisti saradnju većinski naših opština sa Županijom, pogotovu po pitanju različitih projekata kojima je ona nosioc ili partner. Pored toga, moramo šta pre da konačno rešimo pitanje statuta osnovnih škola sa nastavom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu te prenos osnivačkih prava za te škole sa Županije na opštine. Zalagaću se za nedvosmislenu primenu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, jer je to preduslov za očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda. Isto tako, važno je jačanje prekogranične saradnje i dolazak investicija na ovo područje sa ciljem njegova razvoja i prosperiteta, odnosno stvaranja egzistencijalnih preduslova za svakog čoveka ove Županije. I konačno, vrlo važno, zalagaću se za uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa, jer samo dobra politička klima može da pridonese mirnom, spokojnom i sigurnom životu svih koji ovde žive.

U Vukovaru je i dosad bilo puno incidentnih situacija i tenzija, no što lokalni Srbi mogu očekivati nakon nove izborne pobjede Ivana Penave i većine pobornika te opcije u Gradskom vijeću?

Moram da kažem da po tom pitanju nisam optimista: Penavina politika u proteklih nekoliko godina nije išla u smeru stvaranja dobrih međuljudskih odnosa u Vukovaru, nego upravo suprotno: mnogo toga negativnoga šta se dešavalo u gradu i njegovoj okolini bilo je rezultat zapaljivih govora gradonačelnika i aktivnosti koje je preduzimao. Čak i najava o tome da će da radi na spajanju škola - šta u biti i nije u nadležnosti Grada, jer se model obrazovanja nacionalnih manjina bazira na zakonski definisanim odredbama, iznad bilo kakvih lokalnih odluka i odluka roditelja - govori u prilog tome da nas čeka neizvesno vreme.

Popuštaju epidemiološke mjere vezane uz koronu: otvara li se time i prostor za održavanje tradicionalnih manifestacija i događanja koje radi njih nije bilo moguće organizirati?

Činjenica je da se postepeno ublažavaju mera uvedene da se spreči širenje koronavirusa, pa se u tom smislu stvaraju pretpostavke da se organizuju i održe manifestacije sa većim brojem ljudi, naravno uz poštivanje svih propisanih mera. Optimista sam po tom pitanju i verujem da će se većina, a možda i sve planirane manifestacije održati do kraja ove godine, makar i sa nekim ograničenjima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više