Novosti

Kratko & jasno

Spavat ću pod vedrim nebom

Metalni kontejner toliko se danju zagrije od sunca da se ne može ohladiti do sljedećeg jutra. Spavanje u njemu gotovo je nemoguće. Ugradio sam stropni ventilator, ali on spušta temperaturu samo za stupanj-dva, kaže korisnik privremenog smještaja u kontejneru Đuro Baltić iz Balinca kraj Gline

Large baltic

Od potresa na Baniji i vašem Balincu prošlo je gotovo pola godine. Kad ste dobili kontejner zima je bila na vrhuncu i nije bilo ugodno, a nije ni sada. Što vam znači taj kontejner i da li ste se uopće navikli na manji životni prostor?

Kontejner sam dobio mjesec dana nakon potresa od Srpskog narodnog vijeća. Do tada sam spavao u kući za koju mi je rečeno da je opasna i da u njoj boravim na vlastitu odgovornost. Mali prostor nije mi smetao jer je bilo važno da nisam u opasnosti. Grijao sam se na struju, a premda je bilo rečeno da nekoliko mjeseci nećemo plaćati potrošnju električne energije, štedio sam koliko sam mogao.

Ovih dana nastupile su gotovo nesnosne vrućine. Kakav je život u kontejneru danas?

E, sad se sve preokrenulo. Metalni kontejner toliko se danju zagrije od sunca da se ne može ohladiti do sljedećeg jutra. Spavanje u njemu gotovo je nemoguće. Ugradio sam stropni ventilator, ali on spušta temperaturu samo za stupanj-dva. Uglavnom, cijelu noć se znojim. Mislim da ću, koliko već sutra, spavati u šupi koja nije srušena, praktički pod vedrim nebom, a vjerojatno će i neki drugi Banijci tako noćiti.

Mislite li da ćete se prije zime useliti u obnovljenu kuću?

Nema šanse. Kako je krenulo, obnova kuća na ovim prostorima neće biti završena ni za par godina, a kamoli do zime, koja će stići uskoro. Kako ću se ugrijati na zimu, nemam pojma. Pribojavam se da ćemo struju naposljetku vjerovatno morati plaćati, a to moja socijala od 800 kuna neće podnijeti. Nemam novca da sam obnovim kuću čije su pukotine sve veće i duže, pa ostaje da čekam da mi je obnovi država. Po tempu kojim se obnavlja Zagreb, vidim da će Banija još dugo čekati, iako stručnjaci tvrde da je ovdje procedura ubrzana. Osim toga, ja ću se već nekako snaći, ali razmišljam o starim, nemoćnim i bolesnim ljudima koji danas jedva dišu u vrućim kontejnerima, a zima će brzo doći. Kad zasniježi i zahladi, bit će gadno. Vatra se ne može ložiti, a struja je preskupa. Mislim da se hitno nešto mora učiniti jer vrijeme leti. Možda je rješenje ugradnja nekakvih klima-uređaja koji mogu i grijati, a imaju vlastiti mjerač za potrošnju struje, koju bi država trebala plaćati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više