Novosti

Kronika

Smrzavanje pokraj radijatora

Cene javnoga grejanja u Vukovaru su tolike da građani ne smeju ni razmišljati koliko bi platili kad bi stanove grejali da im bude toplo

Uznwsomdwgncd5gy87rz17uqg59

Hladno vani, hladno unutra – Borovo naselje

Zbog visoke cene toplinske energije, ali i nejasnog načina obračuna, mnogi Vukovarci su se poslednjih godina odlučili na alternativne načine zagrejavanja stambenog prostora. No, uprkos zavrnutim radijatorima, visoki računi i dalje stižu. Najnapaćeniji grad u zemlji tako se nalazi pod šok-terapijom tržišnih cena javnih usluga.

- Uključim grejanje par puta mesečno i dobijem 860 kuna. Zato se uglavnom grejemo pomoću klima-uređaja, odnosno na struju, kad temperature nisu jako niske. To nam je jeftinije, ali iskreno, ni ne grejemo se uglavnom. Više nam je hladno nego toplo, kaže Nenatka Erić koja sa svojom peteročlanom porodicom živi u stanu od 93 kvadrata i dodaje kako ne sme ni razmišljati koliko bi račun iznosio da čitav stan zagreju kako treba.

- Moji roditelji se greju na drva i svejedno dobiju račun na 500 kuna za grejanje koje uopšte ne uključuju. Rečeno im je da je to iznos za snagu, kaže ova Vukovarka. Sličnih priča ima još. Uz sve mere štednje , računi su i dalje previsoki. Vukovarci plaćaju 0.41 kunu po kilovatsatu isporučene toplinske energije što je tek za dve lipe jeftinije od najskuplje Rijeke. U Karlovcu je ta cena 0,38 kuna, a u razvijenom Zagrebu tek 0,16 kn/kWh, jer je tamo grejanje nusprodukt HEP-ovih termoelektrana. Neki su stanari zbog previsokih računa za toplinsku energiju odlučili da izađu iz sistema grejanja vukovarskog Tehnostana. To je pre tri godine učinio i Dragan Todorović iz Borova naselja.

- Grejem se na struju. Mesečna rata mi je otprilike ista kao i kad sam koristio toplinsku energiju iz toplane, ali sada tih 900 kuna plaćam samo 4 do 5 meseci godišnje, a ne čitavu godinu, kaže Todorović. Za razliku od nekih stanara kojima je i nakon izlaska iz sistema snabdevanja toplinskom energijom distributer ispostavljao račune za snagu i toplu vodu, Todorović se, u prilično komplikovanoj pravnoj proceduri, toga ipak uspeo rešiti. Zadovoljan je jer sada, kaže, plaća ono što je potrošio.

Vukovarci plaćaju 0.41 kunu po kilovatsatu isporučene toplinske energije što je tek dve lipe jeftinije od najskuplje Rijeke. U Karlovcu je ta cena 0,38 kuna, a u razvijenom Zagrebu tek 0,16 kn/kWh

Zbog sve većeg nezadovoljstva Vukovaraca visokim računima za toplinsku energiju, vukovarski Tehnostan je odlučio da uvede limitirane račune za korisnike koji imaju razdelnike ili alokatore u svojim stanovima. Na poleđini računa biće naveden maksimalni iznos za grejanje što je, tvrde u Tehnostanu, garancija potrošačima da više neće biti ekstremno visokih računa koje su ranijih godina znali dobijati. Podsećamo, prošle zime je u Vukovaru bilo stanara koji su za grejanje garsonjere od 28 kvadrata morali da plate i do 1800 kuna mesečno. Problem su, kako su objašnjavali u Tehnostanu, stvarali stanovi koji su prazni ili se ne greju jer se troškovi toplinske energije od podstanice do stambene zgrade, a zatim i do stanova, raspoređuju u omeru 20:80 odsto, s tim da se 20 odsto ukupne potrošnje obračunava prema površinskom udelu stana u ukupnoj celini, a 80 odsto u impulsnom udelu stana u ukupnoj potrošnji impulsa cele zgrade. Po tome izračunu su vlasnici praznih stanova plaćali samo 20 odsto fiksnog dela potrošnje. Sada se to menja.

- Korisnici toplinske energije će se grejati kao i do sada, ali će se promeniti postotak udela obračuna po površini i impulsima. Ukoliko se u nekoj zgradi od 66 stanova greje samo njih 11, vlasnici tih stanova neće više dobivati enormno visoke račune, nego će se promeniti odnos raspodele prema impulsima i površini stana pa je tako moguće da će umesto onih početnih 20 odsto obračuna po površini taj postotak biti povećan na 60 ili 70 odsto za celu zgradu, kaže Kristijan Lovrenščak, direktor Tehnostana, firme koja toplinskom energijom snabdeva oko 3800 krajnjih kupaca sa ukupno 7 kotlovnica u Vukovaru i Borovu naselju. Lovrenščak dodaje da u Vukovaru, nažalost, ima polupraznih zgrada i da u tim slučajevima stanari plaćaju toplinsku energiju koju objektivno ne bi trebali.

- Stanovi koje vlasnici ne greju, zapravo se greju od drugih stanova i kroz nekakvu vertikalu postignu temperaturu od nekih 15 i više stepeni. Smatram da je pravedno da i oni učestvuju u toj raspodeli toplinske energije, kaže Lovrenščak, uspoređujući ovakav način obračuna s korištenjem lifta u zgradama što jednako moraju plaćati svi stanari bez obzira na kojem spratu žive i da li ga koriste ili ne koriste.

Pravilnik koji je usvojen u novembru prošle godine, a iz kojeg je proizašao sistem limitiranih računa, vukovarski Tehnostan je, kaže direktor, prvi u Hrvatskoj počeo primenjivati, iako to nije bila zakonska obaveza. Lovrenščak dodaje da je ovakav način primenjiv samo u zgradama i stanovima koji imaju ispravne alokatore. Razdelnici ili alokatori nisu merni uređaji već služe za pravilnu rapodelu troškova grejanja. Kaže da nije isto da li je neki stan na severnoj ili južnoj strani zgrade. Ipak, uvođenje limitiranih računa ne znači da će svi stanari plaćati manje.

- To ne znači da će grejanje biti nužno jeftinije, ali znači bolju kontrolu troškova. Svaki korisnik može videti limit toplinske energije koji njegov stan maksimalno može potrošiti , kaže direktor Tehnostana. Osvrnuo se i na stanare koji su izašli iz sistema toplinske energije ovog distributera. Takav postupak, kaže, jeste moguć, ali tvrdi da razlika na računu nije znatna jer korisnik bez obzira što ne plaća potrošenu energiju, i dalje mora plaćati snagu koja je deo troškova cele zgrade. Osim praznih i hladnih stanova koji pothlađuju i one koji se greju, najveći problem je neadekvatna energetska efikasnost zgrada, odnosno loša izolacija i stolarija, smatra naš sagovornik i poziva stanare da podnesu zahtev za izradu projekta energetske obnove svoje stambene zgrade te da ga imaju spremnog za apliciranje prema Fondu za energetsku efikasnost. Za 33 zgrade u Vukovaru taj postupak je već započeo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više