Novosti

Društvo

Škorino lokalno grožđe

Liste Domovinskog pokreta načičkane su ljudima koji šire sirovi nacionalizam, veličaju ustaštvo, slave obljetnice NDH i objavljuju ustaške koljačke pjesme, a neki na Facebooku drže i slike s uzdignutim desnicama i oružjem. Kampanja za lokalne izbore oslanja se na premisu prema kojoj je nedopustivo sudjelovanje Srba u vladajućoj većini

Large 1skoro i vucemilovic ivica galovic

Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Nekoliko dana nakon incidenta u Borovom Selu, u kojem su navijači Torcide kroz pjesme pozivali na ubijanje građana srpske nacionalnosti, u "Bujici" je gostovala Vesna Vučemilović. Kandidatkinja Domovinskog pokreta za županicu Osječko-baranjske županije i sestra Miroslava Škore poručila je da "ne možemo očekivati da će se situacija smiriti kad imate provokacije s kojima se ljudi suočavaju svaki dan".

"Izjave koje gospodin Pupovac daje plačljivim glasom ne doprinose smirivanju, dapače. On stalno diže tenzije i upire prstom u druge, a u konačnici i on mora snositi odgovornost za stvari koje se dešavaju. On je jedan od glavnih kreatora politike u Hrvatskoj, očigledno HDZ-ovci moraju plesati kako on svira. Incident je bio remećenje javnog reda i mira, onda je Pupovac imao presicu pa je to postalo kazneno djelo", konstatirala je, pitajući se kakva je ovo država kad branitelji moraju raditi u inozemstvu, dok penzioneri strahuju da postoji mogućnost da će pripadnici srpskih paravojnih postrojba dobivati mirovine od Republike Hrvatske. "Na terenu kažu da nas Plenković vodi u bratstvo i jedinstvo, da se nismo za to borili '91", zaključila je.

Telar ideje promovira preko Facebook stranice "Srećko Telar – za gradonačelnika Siska", koja obiluje ekstremizmom. Tamo se promovira pozdrav "Za dom spremni", a Tomislava Merčepa naziva herojem

Opisani javni istup zapravo je fundament cjelokupne predizborne strategije Domovinskog pokreta. Kroz medijske platforme poput "Bujice", koju vodi njihov glavni medijski propagandist Velimir Bujanec, izredali su se svi istureniji predstavnici Domovinskog pokreta. Lokalne izbore zadnjih su tjedana iskoristili za nevješto zakamufliranu antisrpsku kampanju. Nominalno, individue poput Škore, Marija Radića, Ivana Penave, Stipe Mlinarića ili Ante Prkačina u prvim rečenicama intervjua bore se protiv "korupcije" koju za njih predstavlja "srpsko-hrvatska trgovačka koalicija". U nastavku, međutim, cjelokupna kampanja oslanja se na tupu mrzilačku premisu prema kojoj je nedopustivo sudjelovanje Srba u vladajućoj saborskoj većini.

U donjem dijelu septičke jame koja se zove predizborna kampanja Domovinskog pokreta, teži su, po univerzalnim zakonima desnice u Hrvatskoj, i slučajevi. Kandidirani prebjezi s neofašističkih rubova političkog spektra – od HČSP-a do krajnje desnog krila HDZ-a – u okrilju ove političke organizacije pronašli su svoje prirodno stanište. Oni pritom ne haju za bilo kakvu političku mimikriju. Ako jedna Vesna Vučemilović koristi anegdotu s verbalnim ubojicama iz Borova Sela za prebacivanje odgovornosti na "provokatore" iz redova srpske manjine, očekivano je da su niži ešaloni organizacije lišeni bilo kakvih retoričkih inhibicija. Čak je i površnija analiza imena na popisu za županijske skupštine pokazala da je u svim predjelima Hrvatske slična situacija. Čeprkanje po biografijama i javnim istupima kandidata dovelo je do zaključka da otprilike dvije trećine nominiranih na županijske pozicije svoja lokalna politička zaduženja shvaća kao priliku za najsiroviji nacionalizam. Zadnjih nekoliko tjedana, naime, takozvane poduzetničke teme, briga za funkcionalne vodovodne cijevi ili prohodne prometnice ustupili su mjesto teorijama zavjere, antisrpskim porukama i redovnom korištenju ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Obilje je toliko da smo se ovaj puta morali fokusirati samo na manji dio najeksplicitnijih manifestacija političkog ekstremizma. Prije dva tjedna Škoro je bio prisiljen na pokajničke izjave nakon što su mediji otkrili da reper s kojim je snimio predizborni duet gaji sklonost prema tetovažama s problematičnom simbolikom koju je popularizirao Treći Reich, uz sporne stihove koje je izricao u prošlosti.

Kandidat za Skupštinu Karlovačke županije Pero Lovrenović stavio je post u kojem se obilježava osnivanje NDH. Marijan Radočaj, 27. na listi za Skupštinu, posjetitelje svog profila počastio je pjesmom "Evo zore, evo dana"

No reper Zizi nije ni na listi Škorine stranke. To se ne može reći za Vladimira Sigura, predsjednika Domovinskog pokreta u Dvoru koji je prema službenoj stranici ove stranke zaslužio 11. mjesto na popisu za skupštinu Sisačko-moslavačke županije. Sigur se, naime, u prošlosti naslikavao s rukom podignutom na nacistički pozdrav. Dokazi se nalaze na njegovom privatnom Facebook profilu, gdje je objavio dvije različite fotografije iz 2009. i 2010. godine na kojima se jasno vidi sklonost totalitarnoj gesti. Na jednoj fotografiji uz "rimski" pozdrav nalazi se i zastava sa stiliziranim ustaškim samoglasnikom, dok na drugoj pozira s pištoljem. Na trećoj, u društvu trojice muškaraca s pištoljem i puškama, Sigur drži jedan nož u ruci, a drugi u zubima. Fotografije su nastale prije više od 10 godina. No u narednim godinama Sigur je redovno obilježavao rođendan NDH. "Težnja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnom državom rođena je 10. 4. 1941. godine. Htjeli smo samo svoje a tuđe nismo tražili a svejedno su nas mrzili", napisao je 2012. Slično je naveo godinu prije, kad je gejeve nazvao "bolesnim pederima". Godine 2016. na isti je datum poručio: "Nek živi ljubav, nek svane dan, nek nam je sretan 10. travanj. ZDS!" U više navrata pozvao je Hrvate da pruže "otpor svim tim okupatorima", uz ustaški pozdrav. Prošloga je tjedna vodio Bujanca po području gdje se natječe za mandat. "Za neobnovu spomenika (poginulim vojnicima iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, op. a.) koja je trebala krenuti prije tri-četiri godine najviše je kriva HDZ-ova vlast, je ga SDSS sigurno ne bi obnavljao", poručio je Sigur.

Dinko Zaninović s ispruženom desnicom

Dinko Zaninović s ispruženom desnicom (Foto: Facebook)

Sisačko-moslavačka županija, koja je pretrpjela enormne štete od potresa, općenito je područje u kojem Domovinski pokret koristi strategiju okrivljavanja srpskih lokalnih političara za bijedu i nerazvijenost toga kraja. "Po mojim informacijama, hrvatskim ljudima je teško doći do poticaja, dok ostalo stanovništvo (srpsko, op. a.) dobiva poticaje. To je još jedan razlog iseljavanja hrvatskog pučanstva", poručio je u istom prilogu "Bujice" Damir Markuš, Škorin kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije i obiteljski prijatelj napadača s Markova trga Danijela Bezuka, koji i dalje u obraćanjima za medije ili preko društvenih mreža ne posustaje u promociji ustaškog pozdrava i okrivljavanju hrvatskih Srba za lošu situaciju u državi. Kandidat Domovinskog pokreta za sisačkog gradonačelnika Srećko Telar, inače jedan od aktivnijih sudionika šatoraškog prosvjeda u Zagrebu, poručio je nedavno da na idućim parlamentarnim treba napokon zaustaviti SDSS u vladajućoj koaliciji "jer to nije dobro za Hrvatsku ni za hrvatske građane". Telar ideje promovira preko Facebook stranice "Srećko Telar – za gradonačelnika Siska", koja obiluje ekstremizmom. Tamo se promovira pozdrav "Za dom spremni", Tomislava Merčepa se naziva herojem, a u izjavama za medije ovaj kandidat protivnike ustaške krilatice naziva "mrziteljima Hrvatske". Prije dva mjeseca na spomenutom profilu je objavljen post u kojem piše da "banda uništava sve što je hrvatsko". "Dolaze neki čudni ljudi, čudnog imena, i pitanje je što će ostati od naše Hrvatske. SANU 2 na djelu. Pitati će nas djeca jednoga dana što smo učinili i kakvu budućnost im ostavljamo?!" Domovinski pokret Sisak širio je preko Telarove stranice plakat na kojem piše: "Želimo li da danas mi, sutra naša djeca, plaćaju agresora koji je rušio, palio, ubijao po našoj domovini Hrvatskoj? – Srcem i znanjem za ranjeni grad, Domovinski pokret, Grad Sisak!"

Goran Brebrić pred muzejskom svastikom

Goran Brebrić pred muzejskom svastikom (Foto: Facebook)

Na drugom memu piše da "oni koji su se borili i krvarili za Hrvatsku nisu poželjni u Hrvatskoj, a kamoli u saborskim klupama. Dobrodošli su oni koji takve javno pljuju i omalovažavaju. Bravo za hrvatsku vlast, bravo za hrvatsku braću koja otvorenih očiju šute i to sve samo gledaju". Poruka je popraćena fotografijama Milorada Pupovca i romskog saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Povodom Dana antifašističke borbe i osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda spomenuta je stranica zatražila zabranu obilježavanja antifašističkih obljetnica i objavila da je "naša bitka protiv današnjih Osmanlija (koji će se sutra okupiti povodom Ništa, u nekoj šumi) još traje. Završit će kao i ona protiv Osmanlija!"

Kandidat za skupštinu u istoj županiji Goran Brebrić zamjerio je prošle godine predsjedniku Zoranu Milanoviću jasenovačke izjave o HOS-u i pozdravu "Za dom spremni". "Volio bih da je bio prisutan na Božić 1991. godine u bazi specijalnih postrojbi u Kumrovcu gdje je 300 specijalaca pozdravilo ZA DOM – SPREMNI. Tad je čučao pod stolom u kuhinji", poručio je Brebrić, koji na jednoj od fotografija pozira uz muzejski primjer zastave sa svastikom. U Karlovačkoj županiji slična je politička intonacija. Kandidat za tamošnju skupštinu Pero Lovrenović prije mjesec dana je stavio post u kojem se obilježava osnivanje NDH. Marijan Radočaj, 27. na listi za Skupštinu, posjetitelje svog profila počastio je koljačkom ustaškom pjesmom "Evo zore, evo dana".

Vladimir Sigur s nacističkim pozdravom, oružjem i noževima

Vladimir Sigur s nacističkim pozdravom, oružjem i noževima (Foto: Facebook)

Splitsko-dalmatinska županija donosi identičan sadržaj. Tamo je Domovinski pokret na šesto mjesto nominirao Ivicu Primorca, predsjednika solinske ispostave DP-a i dugogodišnjeg člana Nadzornog odbora Hvidre Splitsko-dalmatinske županije, koji na blogu objavljuje tekstove što glorificiraju NDH. "Nikada, ni pod nikavom silom raznih poslušnika i krivotvoritelja povijesti, neću niti ne mogu, prihvatiti bilo kakvu zabranu koja bi me spriječila u spomenu na taj dan", objavljeno je 10. travnja 2018. godine. "Neosporno da je 10. travnja bitan dan novije hrvatske povijesti, jer je riječ o uspostavi Države Hrvatske! NDH nije bila nova država već nastavak 16 stoljeća stare Države Hrvatske. Oni koji ne vole Hrvatsku to stalno namjerno zaobilaze, ona je pravni naseljenik Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije", piše u tom tekstu, pa se još dodaje da "nam" ne mogu "zbrisati iz svijesti da je 10. travnja dan kada su hrvatski domoljubi pokušali spas Hrvata i Hrvatske od totalnog uništenja od strane srpskog četničkog fašizma i prevare nastale od ujedinjenja sa Srbijom 1918 g."

Kandidat za istu županijsku skupštinu Mile Mikulić prošle je godine uz fotografiju s natpisom "sretan 10. travanj" obilježio osnutak ustaške paradržave. Godinu prije toga isti je datum proslavljen slikom "velike Hrvatske" uz poruku "ona je ljubav koja ne može proć". Par godina prije Mikulić je objavio fotografiju ustaškog vojnika koji s ustaškom zastavom viče "rob nikada!". Dinko Zaninović, kandidat koji se nalazi na 29. mjestu za Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije, objavio je pak fotografiju Zvonka Bušića na kojoj piše "Za dom spremni" te prizore posjeta Bleiburgu. Prije tri godine, u lipnju 2018., vidimo ga s ispruženom desnicom prilikom utakmice nacionalne nogometne selekcije.

Vladimir Sigur s oružjem

To su samo probrani primjerci Domovinskog pokreta. O većini drugih dala bi se skupiti impresivna kompilacija huškačkog sadržaja u kojoj ona Škorina "srpsko-hrvatska trgovačka koalicija" prelazi u šurovanje HDZ-a s "protuhrvatskim" elementima i "četnicima", kao što je to, primjerice, konstatirao Maksimilijan Jarec, kandidat za gradonačelnika u mjestu Sveti Ivan Zelina.

Radi se o zaokruženoj strategiji Domovinskog pokreta, samoj srži njihovog političkog djelovanja na nacionalnoj i lokalnoj razini. No od nje ne bježe ni predstavnici koalicije Generacija obnove, Hrvatski suverenisti i Neovisni za Hrvatsku, koji idu zajedno na izbore u Zagrebu. Frano Čirko baštini zgusnutu proustašku biografiju, uz fotografije s nacističkim pozdravom. Njegovi koalicijski partneri Željko Sačić, Marijan Pavliček, Davorin Karačić ili Hrvoje Zekanović takmiče se s Domovinskim pokretom koristeći identičan leksik. Šanse su im utoliko minorne: zašto glasati za ekipu bez rasprostranjene infrastrukture kad je tu znatno organiziraniji i potentniji Škorin pokret? Most je pak nastojao zaobići nacionalističku isključivost: čak je i kampanja Marina Miletića, koji je u prošlosti ispisivao huškačke poruke prema Srbima, bila očišćena od svih audiovizualnih natruha njegovih višegodišnjih stavova. Nije im to, doduše, pošlo za rukom u slučaju Danijela Perića, kandidata za Vijeće gradske četvrti Stenjevec, kojem su mediji pronašli niz fotografija s uzdignutom desnicom.

Ni Hrvatsku demokratsku zajednicu, koja želi pripadati centru nakon što je zadnja tri desetljeća patentirala netrpeljivost prema srpskoj manjini kao sredstvo političke borbe, nisu zaobišli ekscesi. Najeksplicitniji od predstavnika najviših tijela HDZ-a bio je osječki župan Ivan Anušić. "Sretniji bih bio da nismo s takvim SDSS-om. Nije problem SDSS, problem su pojedinci koji ovako komuniciraju i šalju poruke", rekao je Anušić, dodajući da je Pupovcu istekao rok trajanja.

Lokalni izbori trebali bi u normalnijim državama poslužiti za natjecanje političkih dionika u davanju najboljih rješenja za komunalne probleme, poput kanalizacijskog sustava. Za hrvatsku desnicu taj se program može spominjati jedino kao metafora za istovarivanje političkog sadržaja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više