Novosti

Politika

Saglasnost ni o čemu

"Stiče se utisak da nisu bili na istom događaju", tako analitičarka Tanja Topić komentira sastanak bosanskih političara s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom

Large internacionala  ko%c5%beul

Poeni prije izbora – Charles Michel i Milorad Dodik (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Od 17 pozvanih predstavnika parlamentarnih BiH. stranaka, po pozivu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, na sastanku se pojavilo njih 14. Trojica koji su odbili doći su predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović i predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je došao u Bruxelles, ali nije otišao na sastanak, nego je ostao u hotelskoj sobi. Svoj neodlazak na sastanak objasnio je riječima: "Neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva", misleći na Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Ono na što je njih 12 dalo saglasnost zove se "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu".

- Kada slušamo političare koji su se vratili iz Bruxellesa, stiče se utisak da nisu bili na istom događaju. Svako interpretira u domaćoj javnosti ono što mu odgovara, baš kao i sami Dejtonski sporazum - komentar je analitičarke Tanje Topić na ono s čim su se vratili bosanskohercegovački predstavnici iz Bruxellesa.

Napominje da dokument, koji su objavili predstavnici Evropskog vijeća nije obavezujući, kao i da je besmisleno bilo i tražiti potpis prije nego što su izbori održani.

- Pitanje je ko će od njih ostati u Parlamentu BiH. I sam potpis pojedinih političara nema nikakvog značaja, često su nas neki od njih uvjeravali da ne drže kako do sopstvene riječi, tako ni do sopstvenog potpisa. Dokument nema pravnu snagu tako da potpisnike može samo moralno obvezati, a politika i moral u BiH odavno nemaju dodirnih tačaka. Ako je vladajućim strankama u BiH trebalo tri godine da ispune jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, potrebnih za dobijanje kandidatskog statusa, onda mislim da će nam slijedom te dinamike biti potrebno nekoliko narednih decenija da bi se ispunile sve obaveze - objašnjava naša sagovornica.

U prihvaćenom sporazumu, između ostalog, stoji i da će se poštovati odluke sudova, kako domaćih tako i međunarodnih. Tanja Topić ističe da je to poražavajuće "od političara koji su se zakleli na poštovanje Ustava BiH tražiti da se obavezuju na njegovo poštivanje baš kao i na poštivanje Ustavnog suda."

- Paradoks je što neki od njih ne priznaju ni državu BiH, samim time i njen Ustav, a još manje Ustavni sud. Zar nije logično da trebaju poštovati odluke sudova i sprovoditi ih? BiH je postala prepoznatljiva po negiranju i nepoštivanju sudskih presuda, po omalovažavanju sudova. I to bi trebalo ovim sastankom u Bruxellesu da se promijeni - ističe ona.

Dodaje da je iluzorno očekivati da će oni koji su godinama urušavali pravnu državu i obesmišljavali institucije sad odjednom da je udarnički grade. Naime, generatori korupcije trebalo bi da se suoče s ovom društvenom pošasti, da preko noći usvoje Zakon o sukobu interesa, koji su godinama blokirali. Iluzija je ili naivno vjerovanje evropskih zvaničnika, smatra Topić, očekivati od onih koji su nas godinama vukli unatrag da nas povuku naprijed i učine taj iskorak ka stvaranju pristojnijeg i boljeg društva. Posebno je interesantno bilo ponašanje dvojca Milorad Dodik – Dragan Čović: srpski član Predsjedništva i gazda Republike Srpske ovaj put nije uskladio djelovanje s Čovićem.

- Dodik se pokazao kooperativnim u evropskom kontekstu, dok je nastavio podržavati Rusiju i ponosno najavljivati susret s Putinom. Time je na unutrašnjem planu zabilježio plus poene u predvečerje izbora, bez obzira na nedosljednost politike, iskazane kroz povrat prenosa nadležnosti, obećanja o sopstvenoj vojsci, indirektnim porezima i pravosudnom sistemu, pričama o mirnom razlazu, odbrani Ustava BiH, secesionističkoj politici koju ionako "nikad nije zastupao". Ta stajališta je zamrznuo, ustuknuo pred opasnosti od sankcija i pojačane međunarodne pažnje prema BiH uslijed ruske invazije na Ukrajinu, ali je i dalje ostao na ruskom fonu. Tako da mu u prilog ide podrška Rusiji u domaćem javnom mnijenju, izrazito proruskom - ističe Topić.

Za Čovića kaže da joj nije najjasniji njegov boravak u hotelu, kao ni "naknadna pamet" i "mudra rješenja" u vidu sugestija nakon završenih razgovora u Bruxellesu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više