Novosti

Kronika

Razmjena popisa optuženih

Ministrica pravosuđa Srbije Nela Kuburović u Zagrebu: Ministri su potvrdili napredak u istragama za ratne zločine i novi sastanak mješovite komisije

F1b4zpztxluy8tiqjmnjjas6wo7

Ministrica Kuburović u Srpskom narodnom vijeću

Rješavanje otvorenih pitanja u prijateljskoj atmosferi obilježilo je razgovore ministrice pravosuđa Srbije Nele Kuburović s hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem te kasnije s predstavnicima srpskih organizacija, održane u Zagrebu. Kako je saopćeno iz hrvatskog ministarstva, naglasak je stavljen na krivično gonjenje ratnih zločinaca i rad na razmjeni popisa osoba optuženih i osuđenih za ratne zločine te važnost ispunjavanja svih kriterija poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU.

Ministri su potvrdili napredak u istragama za ratne zločine i novi sastanak mješovite komisije o intenziviranju aktivnosti na konačnom definiranju svih preostalih aspekata budućeg ugovora o krivičnom gonjenju ratnih zločina do ljeta ove godine.

- Time bi se omogućilo ustupanje predmeta za one koji zbog ustavne zapreke izručenja uspijevaju izbjeći krivično gonjenje i anuliranje srpskog zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine. Nužno je potpuno ažuriranje popisa obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka - ističu u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

Kuburović je s Miloradom Pupovcem i drugim predstavnicima Srba razgovarala o položaju Srba u Hrvatskoj. Pri tome je ukazano da 30 godina pitanja ratnih zločina opterećuju svakodnevni život Srba i odnose s Hrvatima te predstavljaju izvor pravne nesigurnosti Srba u Hrvatskoj. Veoma mali broj ljudi procesuiran je i optužen za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u ratu 90-ih. Ministrica je rekla da Srbija kontinuirano vodi razgovore s hrvatskom stranom u cilju postizanja dogovora oko procesuiranja ratnih zločina, za liste optuženih i osuđenih za ratne zločina. Tako ne bi više dolazilo do iznenadnih hapšenja Srba u Hrvatskoj iako su godinama prije bili dostupni svim nadležnim organima.

- Postignuta je suglasnost o neophodnosti nastavka suradnje dvije zemlje u cilju unapređenja pravne sigurnosti Srba u predmetima suđenja za ratne zločine i poboljšanja participacije Srba u pravosudnim organima u Hrvatskoj - navodi se u saopćenju srpske ministrice.

- Svaki pozitivan korak za nas je ohrabrenje iako je ratno naslijeđe veoma teško i veoma ozbiljno. Zastoj traje od 2011. godine i očito će trebati mnogo susreta koji će omogućiti da se ono što je danas dogovoreno što je moguće skorije počne ostvarivati. Rješavanja otvorenih pitanja nema bez suradnje i susreta dvoje ministara. No trebaju se susretati i drugi kojih se to tiče mnogo više – tužilaštva dvije zemlje. Dosljedna razmjena podataka važna je za pravosudne institucije i građane obje države, pogotovo za Srbe u Hrvatskoj - rekao je Pupovac.

- Govorili smo i o kampanji protiv Srba u Vukovaru kojom je otvoren pritisak na pravosuđe jer se počelo prstom pokazivati na ljude koje treba hapsiti, suditi i kažnjavati, čime je prekršen čitav niz zakonskih odredbi i pravna sigurnost građana srpske nacionalnosti. To nije samo međudržavni nego i međunarodni problem jer je Hrvatska potpisnica međunarodnih ugovora, pa i onih koji se tiču EU i Haškog suda - rekao je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više