Novosti

Politika

Rafalna prodaja

Hrvatska vlada će za 999 miliona eura kupiti 12 rabljenih francuskih aviona Rafale, dva dvosjeda i deset jednosjeda, koji su u službi francuskog zrakoplovstva. Oni će, nakon što ih upicane, Hrvatskoj biti uručivani od 2023. do 2025.

Large intrigator  nenad

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Hrvatska vlada će za 999 miliona eura kupiti 12 rabljenih francuskih aviona Rafale. Kako podsjećaju Le Monde i drugi francuski mediji, nakon što su od 2007. ovakvi tipovi aviona bili u borbenoj upotrebi u Afganistanu, od 2011. u Libiji i od 2013. u Sahelu (zemlje južno od Sahare), 2015. je bio ostvaren prvi ugovor za prodaju, a nakon toga ona je naprosto procvala. Međutim, države u razvoju uglavnom kupuju nove mašine. Egipat je kupio 24 komada, a ove godine još 30. Katar je u dva navrata kupio 36 aviona. Indija je 2016. kupila 36 primjeraka koji su počeli pristizati 2020., a u toku su konkursi za nabavku još 110 aviona. Početkom godine naša EU-supatnica Grčka je kupila šest novih i 12 rabljenih aviona, a interes za Rafale iskazuju Švicarska, Finska, Indonezija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako se u našem slučaju radi o rabljenim avionima, dva dvosjeda i deset jednosjeda, koji su u službi francuskog zrakoplovstva, oni će, nakon što ih upicane, Hrvatskoj biti uručivani od 2023. do 2025. godine. Ugovor će biti potpisan u narednim mjesecima, a usporedno će teći obuka hrvatskih pilota, od kojih će po trojica dužiti jedan avion.

Nakon odluke Vlade, broj prodanih Rafala u inozemstvu iznosit će 156, što će biti više od 152 takvih aviona trenutno u službi u francuskom zrakoplovstvu i mornarici. Ti se vidovi vojske spremaju za uvođenje novog modela aviona, pa će prihodi od prodaje Rafalea biti "iskorišteni za poboljšanje dostupnosti i jačanje operativne spremnosti ratnog zrakoplovstva i prostora".

Oduševljenje premijera Plenkovića da "po najboljoj cijeni, Hrvatska dobiva najbolje ocijenjene i najbolje opremljene zrakoplove", iako će tu biti nužni dodatni troškovi, dijeli i ministar obrane Mario Banožić. Odgovarajući na primjedbe zašto se koriste tolika sredstva i prebacuje dogovorenih dva posto BDP-a za obranu u vrijeme kad su zemlju poharali potres i korona, Banožić naglašava da "želja za održavanjem modernog zrakoplovstva nije hir ili želja za novim igračkama", već su "ovi zrakoplovi jednostavno temelj naše sigurnosti".

"Odluka hrvatskih vlasti ilustrira jačanje strateških veza između Francuske i Hrvatske", izjavila je Banožićeva francuska kolegica Florence Parly, ističući da je nakon Grčke Hrvatska druga evropska zemlja i članica EU-a i NATO-a koja bira ponudu druge evropske zemlje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više