Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Vratite Srbe

Državni vrh već dugo razmišlja o mjerama demografskog oporavka, a rješenje je jednostavno: samo trebaju omogućiti povratak Srba, izbjeglih i istjeranih tokom posljednjeg rata i eto ostvarenja žuđenih demografskih trendova

Nnh9l1sixucclmpj8gkwg87aumi

Eto vam demografsko rješenje: Vratite Srbe!

Obnova

Tko o čemu, Hrvati o snošaju. Ako ga ne zaziva uvaženo svećenstvo, problematiziraju ga demografi i političari. Tako smo od prošlog ukazanja ove rubrike zabilježili sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, tijela čiju beskorisnost ne jamči samo njegova misija, nego i sastav – čine ga premijer i veći broj ministara. Na ovotjednom sastanku – usput, zašto je osnovano Vijeće kad se najveći broj njegovih članova ionako druži na sjednicama Vlade – odlučili su ‘za demografsku obnovu’ naredne godine spiskati ‘oko milijardu kuna’. Resorna ministrica Nada Murganić nabrajala je prokreativno poticajne mjere koje će, uz ostalo, za 94 tisuće povećati broj kućanstava s pravom na dječji doplatak. Stigla je i odgovoriti na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je u zemlji, u demografskom pogledu, izvanredno stanje. Murganić ga je nazvala izazovnim. Dok predsjednica i ministri zdvajaju zbog demografskih deficita i imenuju stanja te dok čitava Vlada razmišlja o mjerama za njihovo prevladavanje, nama na um pada nešto tako jednostavno, a opet zasigurno uspješno – neka vladajući stvore uvjete za povratak Srba izbjeglih i istjeranih u ratu. Recimo, pokrenu veliku kampanju ‘Hrvatska je i vaša domovina’, pozovu njihovu djecu na povratak u zavičaj predaka, a novac namijenjen ‘demografskoj obnovi’ utroše na izgradnju kuća sravnjenih u ratu. Eto vam demografsko rješenje.

Martinje

Teško je procijeniti tko je uzaludniji – hrvatska vlast ili opozicija. Prva se davi u nekompetenciji i sumnjivim aktivnostima oko Agrokora, potonja bi teško u Sahari nahvatala kanticu pijeska. SDP-ov nedavni pokušaj rušenja Vlade u parlamentu propao je ne samo zbog disciplinirane većine – 78 zastupnika uredno je sačuvalo Plenkovićevu vlast – nego i zbog teško opisivog ponašanja opozicije: u sabornici ih je u času glasanja bilo svega 59, a novine bilježe nezadovoljstvo SDP-ovaca saznanjem da među prisutnima nije bilo HSS-ovaca. ‘Seljaci’ su, navodno svjesni uzaludnosti inicijative, Martinje pretpostavili sjedenju u Saboru i otišli ranije kući. I tako dali najbolju ocjenu svojih političkih dometa.

Katolici

Naredni dani bit će u znaku nervoznih katolika, udruga Vigilare pod vodstvom Vice Batarela opet organizira Tradfest. Lani mu je glavna zvijezda bio ultrakonzervativni američki kardinal Leo Burke, ove godine najavljuju američkog kongresmena Chrisa Smitha, republikanca. Nećemo puno prostora trošiti na najavu eventa, bit će, vjerujemo, izgovoreno dovoljno gluposti kojima ćemo se baviti sljedeće sedmice, tek ćemo navesti neke sudionike: Davor Ivo Stier, Marijana Petir, don Damir Stojić, Karla Ressler, supruga Karla Resslera, Plenkovićeva savjetnika, Ivan Miklenić… A opet, kad vidiš da ustavni sudac i dvoje Plenkovićevih ministara sudjeluju na predstavljanju knjige nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca o zločinačkoj hrvatskoj paradržavi u Bosni i Hercegovini, nervozni katolici učine ti se smiješnima.

Arbitraža

Hrvatska je uspješno izgubila arbitražu koju je pokrenula u Švicarskoj protiv MOL-a, a tek joj predstoji suočavanje s ishodom arbitraže u Washingtonu. Nju je inicirao MOL, tužbom protiv Hrvatske zbog nepoštivanja ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja. Spor u Švicarskoj, točnije u Ženevi, započet je za vladavine Zorana Milanovića s ambicijom poništenja ugovora koji MOL-u daju prevelike upravljačke ovlasti u Ini. Ambicija se pokazala nerealnom, a gubitak postupka Hrvatsku će koštati oko 4,5 milijuna kuna. Minimalno. Znate već, vjerojatno, arbitri su ismijali hrvatski postupak protiv Ive Sanadera koji je ionako pao pred ovdašnjim sudovima. Ako cijela ova država nije zona snimanja skrivene kamere, onda u njoj stvarno malo što ima smisla.

Psihijatar

Još jedna bilješka o nekompetentnosti vlasti i opozicije. Za njezin je nastanak zaslužan Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša. Ministarstvo se u njegovu mandatu suglasilo s proglašavanjem izgradnje plinske elektrane na Perući strateškim projektom, premda mu se Dobrovićev Most snažno opire. ‘Svoj potpis na tom dokumentu trenutačno ne mogu ni potvrditi ni zanijekati’, izjavio je sretni bivši ministar. ‘Moguće je da sam potpisao previdom, u gužvi mnoštva dokumenata koje ministar potpisuje’, objasnio je u granicama svojih mogućnosti. Nedavno je Dobrovićev kolega Miro Bulj u Saboru glasao za Strategiju prostornog razvoja Hrvatske u kojoj je predviđena mogućnost gradnje elektrane na Perući. Navodno je bio šokiran kad mu je objašnjeno za što je digao ruku. Podsjećamo, Dobrovićevu i Buljevu stranku vodi psihijatar.

Žicanje

Zdravko Marić, ministar financija, naš ponos, odlazi na turneju s ciljem okušavanja u omiljenoj disciplini hrvatskih ministara financija – žicanja novca po svijetu. Napisana s nešto više sluha za ministarsko dostojanstvo, vijest objavljena u prijestolničkoj štampi kaže da Marić predvodi delegaciju Ministarstva financija na road showu po financijskim središtima Evrope kako bi država povoljnije refinancirala dug cestarskog sektora veći od pet milijardi eura. Marić i suradnici žicat će, odnosno ‘nuditi državne obveznice’ po Londonu, Frankfurtu, Amsterdamu, Milanu, Münchenu… Ako to nije širenje istine o Hrvatskoj u svijetu, ne znamo što jest.

Hapšenja

Zadnje vijesti govore o novim hapšenjima, policija je privela Vesnu Malenicu, sutkinju Trgovačkog suda, stečajnog upravitelja Peru Hrkaća i još tri osobe. Sutkinja je lani, navodno, u osam slučajeva Hrkaća postavila za stečajnog upravitelja što je, nagađa se, bilo povod za pokretanje istrage. Sumnja se, prepisujemo iz medija, ‘da su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali pojedinim strankama u stečajnim postupcima’. Što je od ovoga istina, vjerojatno nikad nećemo doznati, tek slutimo početak još jednog višegodišnjeg sudskog postupka koji će, vrlo brzo, zanimati samo aktere i njihove familije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više