Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Crna Hrvatska

Iz ovotjednog crnokronikaškog izdanja naše rubrike izdvajamo podatke da se istražitelji bave Ivicom Todorićem, potkornjakom, kumom Gabrijele Žalac, Piruškom Canjugom, suprugom Zlatka, vršitelja dužnosti Njonje u Tuđmanovo vrijeme, te da je Vrhovnom sudu trebalo pet i pol godina da potvrdi presudu odgovornima za nesreću vlaka kod Kaštela

Da981v874aqigazu56gm0zmd6kb

Čak je i Njonjo ismijava – Gabrijela Žalac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Smjena

Gabrijela Žalac još nije smijenjena, a kad će biti, ne znamo. U bolje prakse ove rubrike spada podsjećanje na ono što se zbilo, a ne na uzalud očekivano, ali iznimku činimo sve čekajući kad će se ostvariti nezapisano proročanstvo – jadna je politička sudbina HDZ-ovca s kojim se počne sprdati Gordan Jandroković Njonjo, taj vjerni tumač volja i želja nadređenih. A baš on se, kao što znamo – ako ne znamo, onda nas i ne zanima, pa ne trebamo znati – citiranjem stihova Vojka V. potrudio ismijati njezin pokušaj da se prikaže žrtvom političkih spletki. Gdje je zapelo, drugovi hadezeovci? Zar je Žalac zaista toliko politički utjecajna? Ili je ovo najneodgovornija vlada od 2000. godine, kad je u Hrvatsku stigao pokušaj demokracije u kojem i danas živimo?

Postupci

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv spomenute Žalac i Zdravka Marića, ministra financija. Oboje istražuju zbog nerazjašnjenih poslovno-privatnih veza sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem: ministrici je, znamo i to, u dvorištu osvanuo Mercedes u vlasništvu Jollyja, dok je ministar putovao u Rusiju na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije. U Jollyjevu društvu. O nježnom odnosu dvojice muškaraca svjedočila je i tom prigodom snimljena fotografija na kojoj vidimo ministra u dresu nacionalne reprezentacije na ramenima imenovanog šibenskog poduzetnika.

Kuma

Iz HDZ-a je isključena Marijana Obradović, žena koja je nekoliko minuta medijske slave zaradila kao kuma Gabrijele Ž. Predsjednik požeško-slavonskog ogranka stranke objasnio je kako su zatražili da napusti stranku jer je nanijela štetu njezinu ugledu (?!) kad je vozeći pijana izazvala prometnu nesreću, ozlijedila jednu osobu, pa još ‘krajnje necivilizirano’ pobjegla. Spomenuta nesreća dogodila se još krajem prošle godine, a pažnji javnosti prinesena je nakon što je i Gabrijela Ž. izazvala nesreću. Trijezna, ali bez valjane vozačke dozvole. Zanimljivo, policija je protiv Obradović pokrenula samo prekršajni postupak, a potom je požeško Općinsko državno odvjetništvo objavilo da je od nadležne Policijske uprave zatražilo zaustavljanje optužnog prijedloga i prekršajnog postupka jer je ‘ovo državno odvjetništvo poduzelo radnje u cilju utvrđivanja postojanja elemenata kaznenog djela, s napomenom da se za isto djelo ne mogu voditi prekršajni i kazneni postupak’. O svemu tome se ne bi pisalo da je Gabrijela Ž. bila opreznija. Pažljivije čitateljstvo dobro zna kakvi belaji zaredaju kad Anuška prolije ulje.

Todorić

Praćen vjernim poštapalicama, Ivica Todorić minulih se dana opet ukazao na domaćim televizijama gdje je publiku uvjeravao u vlastitu nevinost i predanost marljivom, ali i poštenom radu. Istodobno čitamo kako je državno odvjetništvo početkom godine pokrenulo treću istragu u slučaju Agrokor. Na njezinoj su meti, uz Todorića, Piruška Canjuga, bivša izvršna dopredsjednica Agrokora za poslovanje i, dodajemo čisto da se podsjetimo dragog lica iz prošlosti, supruga Zlatka Canjuge, vršitelja dužnosti Njonje u Tuđmanovo vrijeme. Treba napisati i što im državni odvjetnici predbacuju. Sitnice, same sitnice: zloupotrebu – ili ako razumijete samo hrvatski: zloporabu – položaja u gospodarskom poslovanju kojom su i oštetili Agrokor i, dakako, sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist od milijun i 250 tisuća eura. Riječ je o nekakvim ugovorima sklapanima 2013. godine između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey. DORH smatra da su potpisani jer je ‘Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima’. Od zgodnijih detalja iz štampe prepisujemo da je ovo prva istraga protiv Todorića o kojoj tužiteljstvo nije izdalo saopćenje. Zašto? Mediji kažu – vjerojatno zato što otkako je Todorić izručen iz Velike Britanije, od nje treba tražiti suglasnost za nove istrage protiv bivšeg Gazde.

Marjan

Rubrika nam se pretvara u najavu DORH-ovih aktivnosti, ali najzanimljiviji dio DORH-ova rada ionako su najave istraga, izvidi, prijave… Rad državnih odvjetnika je, rekao bi pjesnik, lijep samo dok se čeka, kad od sebe nagovještaj da. U Splitu, dakle, državni odvjetnici pred sobom imaju prijavu Inspekcije za zaštitu prirode u kojoj stoji da su u aktualnoj masovnoj sječi stabala na Marjanu, uz ona zaražena nametnikom potkornjakom, nastradala i zdrava, za što nema nikakva opravdanja.

Izbori

Zlato naše rubrike, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, raspisala je izbore za Evropski parlament. Slijede uobičajeni rokovi prijave lista s imenima kandidata, objava onih pravovaljanih i početak službene kampanje. Zahvaljujući nadljudskim naporima vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, stranke će u ovoj kampanji smjeti potrošiti do četiri milijuna kuna, dok je na prošlim izborima limit iznosio milijun i pol. Prijestolnička štampa informira kako HDZ-ovci još ne žele otkriti ni izborne slogane ni koliko će novca potrošiti, a ‘neslužbeno se doznaje da će na listi gotovo sigurno biti Karlo Ressler, koordinator izrade programa HDZ-a, saborski zastupnik Tomislav Sokol i europarlamentarka Dubravka Šuica’. SDP je objavio listu uz informaciju da će spiskati oko 1,5 milijuna kuna, dok će Amsterdamska koalicija utrošiti do 1,2 milijuna kuna. Sve to da bi nas uvjerili kako će nam život biti ljepši i ugodniji uguramo li nekog od njihovih članova u Evropski parlament. Na impresivnu plaću.

Godine

Završimo ovo crnokronikaško izdanje rubrike na primjeren način: pet i pol godina, dame i gospodo, mace i psići, žalci i komarci… trebalo je Vrhovnom sudu za odluku o takozvanom vlaku smrti. U srpnju 2009. godine u Rudinama kod Kaštela vlak je izletio iz tračnica. Poginulo je šest, ozlijeđeno 55 ljudi. Splitski Županijski sud osudio je dvojicu odgovornih na zatvorske kazne od tri i četiri godine, dok su trojica optuženih oslobođena krivnje. Ali Vrhovnom je sudu trebalo pet i pol godina da zakaže raspravu na kojoj je potvrdio presudu. Pet i pol godina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više