Novosti

Politika

Puštena privedena novinarka koja je pisala o manjku opreme u bolnici

Novosadska policija sinoć je, zbog sumnje da bi mogla ponoviti kazneno djelo, pritvorila novinarku portala Nova.rs Anu Lalić jer je pisala o nedostatku zaštitne opreme i kaosu koji vlada u Kliničkom centru Vojvodina. Jutros je puštena na slobodu

Jyg1evn9nurcaw0i1pj7lljnz5r

Ana Lalić (foto Autonomija.info)

Novinarku portala Nova.rs Anu Lalić policija u Novom Sadu odvela je sinoć u pritvor te je noć provela u zatvoru. Jutros je puštena, a policija ju je privela zbog teksta u kojem je navela da navela da Klinički centar Vojvodina ima problem s ‘hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije’.

Novinarka je opisala situaciju u tamošnjoj bolnici gdje zaposlenici dnevno imaju pravo na jednu zaštitnu masku dnevno, a bolnica nema ni uspostavljeni protokol za ovu situaciju.

Policija ju je privela nakon što su iz KC-a obavijestili tužiteljstvo i policiju da je Lalić svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Kako je objasnio njen odvjetnik Srđan Kovačević, novinarka je zadržana zbog sumnje da bi mogla ponoviti kazneno djelo.

‘Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmešano. Najlažljivija vlast ‘u novijoj srpskoj istoriji’ se okuražena vanrednim stanjem drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da rade svoj posao. Ne mogu ućutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor’, rekao je jučer Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs.

Ana Lalić kazala je da shvaća da je ugled bolnice narušen, ali da do toga nije došlo zbog njene krivnje, nego zbog toga što zaposlenici šute i ne govore javno što se u bolnici događa. ‘Ugled vam jest narušen time što, umesto da zaštitite vlastitu profesiju od politikantstva, podržavate i sudelujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najveći broj zaraženih u regiji i najviše preminulih’, stoji u njenoj reakciji. Piše i kako se građane uvjerava da su im bolnice najbolje u regiji, dok im istovremeno ‘malter pada po glavama na kojima nema zaštitnih kapa’.

Podršku novinarki uputila je odmah i Inicijativa mladih za ljudska prava.

‘U demokratskom društvu, hapšenje jednog profesionalnog novinara izaziva veće uznemirenje javnosti od svakog objavljenog teksta… Republička javna tužiteljka, politički i policijski vrh moraju uputiti javno izvinjenje novinarki Ani Lalić i celokupnoj javnosti, uz obrazloženje večerašnjih događaja’, stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više