Novosti

Manjinski zastupnik

Pupovac Hrvatskoj ne treba širenje mržnje i poticanje radikalizma

Onaj tko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebao biti sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje i ćirilicu, ne razumije ništa, pa tako ni hrvatski identitet, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i naglasio da za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente - slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam

Large pupi

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Milorad Pupovac, u saborskoj raspravi u srijedu, ocijenio je da je godišnji izvještaj Vlade, koji je podnio premijer Andrej Plenković, sveobuhvatan i uravnotežen te da predstavlja strateške ciljeve Hrvatske u ekonomiji, u konsolidaciji države i u njezinom međunarodnom položaju.

Istaknuo je da SDSS nužan iskorak vidi u području poljoprivrede i dodao da smatra da je važan uravnoteženi regionalni razvoj Hrvatske. Kazao je da je nedavno posjetio Ravne kotare i područje oko Vranskog jezera te da se ta zemlja ne koristi koliko bi mogla i trebala.

- Imamo višak znakova i simbola koji odavno više nisu trebali biti na tom prostoru, kao i manjak rada sa zemljom i posvećenosti njoj - rekao je. Utvrdio je da će se morati mnogo toga mijenjati u politici poticaja i prioriteta, kao i da isto važi i za energetiku.

Kazao je da se država 'u jednom trenutku previše nagnula u pravcu ekstremnih, avanturističkih politika' te da oni koji politiku Vlade nazivaju hrvatsko-srpskom koalicijom 'ne razumiju baš ništa.'

- Ne razumiju što im se pred očima događa i što se događa u Hrvatskoj, a niti znaju što je hrvatsko-srpska koalicija, jer da znaju s poštovanjem bi o tome govorili. To smo zaboravili i ovdje neki ljudi olako potiču mržnju prema pripadnicima srpske zajednice i prema Vladi koja to ne zaslužuje. Nadam se da smo naučili da bi povratak na nekonsolidiranu politiku zemlje, na politički avanturizam u zemlji bio još jedan iznimno opasan proces - rekao je Pupovac i dodao da Hrvatskoj ne treba širenje mržnje, poticanje radikalizma i pseudosuverenizam.

Predsjednik SDSS-a je kazao i da se još uvijek njeguje nacionalistički patriotizam naspram ustavnog patriotizma. Spomenuo je odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin na proslavu Oluje u avgustu 2020., rekavši da to nije bila jednostavna odluka i da se taj potez danas omalovažava.

Referirajući se na govor Stjepe Bartulice iz Domovinskog pokreta, koji je kazao da Vlada ne bi trebala financirati Novosti, Pupovac je kazao da onaj tko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebao biti sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje ili ćirilicu, ali tamo gdje oni kažu da je moguće, 'ne razumije ništa, a bojim se da tako razumije i hrvatski identitet.' Istaknuo je da za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente njihovog identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam.

- Tko hoće u Perušiću ili u Gračacu micati antifašističke spomenike ne razumije što radi. Doprinos osoba srpske nacionalnosti u različitim dijelovima Hrvatske i u različitim djelatnostima je golem, ali to se ne zna. U školama se eventualno nešto uči o Tesli, koji još čeka spomenik u Gospiću, a davne je 2004. napravljen. Tražimo li da nam se netko zbog toga ispriča – ne tražimo! Znamo da je to stvaranje bolje Hrvatske i boljeg mjesta za Srbe u Hrvatskoj - zaključio je Pupovac.

Suverenist Hrvoje Zekanović se van pravila sjednice uključio s reakcijom na Pupovčev govor, rekavši da na proslavu Oluje ide 's radošću jer je na taj dana pala SAO Krajina i četnici' te da kome je teško zbog toga, 'neka ne ide u Knin'. Naglasio je da nikad neće zaboraviti da su pripadnici zajednice Milorada Pupovca pokrenuli oružanu pobunu.

Nakon Zekanovićeve, uslijedila je petominutna žustra reakcija Željka Sačića iz Domovinskog pokreta. Sačić je kazao da se za slobodan govor javio 'ponukan strahovitim manipulacijama, lažima i uvredama koje je Pupovac uputio slobodoumnim, demokratski izabranim domoljubima i onima koji su izvan parlamenta'. Da podsjetimo, Novosti su nedavno otkrile da je isti taj Sačić, pišući hvalospjeve Josipu Bozu Titu, bio član Saveza komunista Jugoslavije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više