Novosti

Društvo

Psima smještaj, Romima trava

Iznajmljivači toliko ne žele deložirane Rome u svojim nekretninama da im nije primamljiva ni ponuda Grada Novog Vinodolskog da godinu dana unaprijed plati najamninu

Large intrigator  anja

Rušenje kuće u Novom Vinodolskom

Prije mjesec dana više desetaka građana Novog Vinodolskog postalo je beskućnicima. Gotovo 40 osoba romske nacionalne pripadnosti od kojih je, prema evidenciji Centra za socijalnu skrb Crikvenica, čak 13 maloljetno, izbačeno je iz domova. Odmah nakon njihove deložacije, 26. juna, obiteljska kuća u kojoj su živjeli od 1970-ih je srušena. Gradske vlasti su navele da se radi o objektu nesigurnom za život i da se sporna nekretnina nalazi u vlasništvu Komunalnog poduzeća. Mjesec dana kasnije većina deložiranih, četiri od pet obitelji, i dalje je na otvorenom, na nogometnom igralištu, bez osnovnih uvjeta kao što su pitka voda i sanitarni čvor.

Iako je ovaj problem prema Zakonu o socijalnoj skrbi u nadležnosti jedinice lokalne i regionalne samouprave, Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija još uvijek ne nude adekvatan smještaj obiteljima. Kako saznajemo iz Saveza Roma u RH "Kali Sara", u Novom Vinodolskom nitko ne želi iznajmiti privatni smještaj romskim obiteljima. Iznajmljivači toliko ne žele Rome u svojim nekretninama da im čak nije primamljiva ni ponuda grada da godinu dana unaprijed plati najamninu. Članovi obitelji koji su ostali bez krova nad glavom ipak ne odustaju. S punim pravom žele ostati živjeti u rodnom gradu.

- Razina građanske nesolidarnosti u Novom Vinodolskom je nevjerojatna. Kao Savez Roma, zajedno s ostalih udrugama, činimo sve što možemo. Riječ je vrlo jasnoj diskriminaciji. Njihova kuća je bila čista kao apoteka, djeca su se školovala, oni su rođeni i žive u Novom Vinodolskom 50 godina. Kći i sin jedne žene završili su strukovno školovanje, ali nitko ih nije htio zaposliti u njihovom gradu. Zato su posao morali naći u Rijeci. Nekoliko pasa je nakon deložacije odvedeno u azil. Psima su našli smještaj, a ljudima ne. Jedan pas se vratio obitelji, toliko o onim stereotipima da su Romi surovi prema životinjama - govori Suzana Kunac.

U cijeli slučaj uključena je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Za Novosti kaže da je u Novi Vinodolski odlazila još 2017. Već tada se raspravljalo o rušenju kuće i potrebi smještaja za obitelji. Problem vidi i u odredbi Zakona o socijalnoj skrbi prema kojoj je odgovornost podijeljena između grada i županije.

- Upravo je na ovom primjeru jasno vidljivo da je ta obaveza neadekvatno regulirana, odnosno da treba jasno propisati što tko treba raditi. Bilo bi dobro da odredba obuhvati i obavezu države, posebno u svjetlu nejednakog regionalnog razvoja u Hrvatskoj i činjenice da su smještajni kapaciteti jedinica i županija iznimno različiti - ističe pravobraniteljica.

Dodaje da iznimno teška situacija građana Novog Vinodolskog ukazuje na širi problem, a to je generalno nepostojanje socijalnog stanovanja i stambene politike.

Sanja Kontić Karabaić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Crikvenica, tvrdi da je CZSS članove obitelji upoznao s pravom na privremeni smještaj u prihvatilištu za beskućnike i s pravom na novčanu naknadu. Iz Saveza Roma naglašavaju da prihvatljiv smještaj nije ponuđen, iako se tako želi prikazati, jer u taj smještaj za beskućnike ne primaju djecu i nema dnevnog boravka.

Prema zadnjim informacijama, situacija za izbačene obitelji postaje sve teža. Kako saznajemo, dvije osobe su završile na Hitnoj pomoći, a uprava nogometnog kluba im ne dozvoljava da koriste WC i tuševe. Zatražena je intervencija policije i deložacija 20 ljudi s nogometnog igrališta. Savez Roma i pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter apeliraju na grad i županiju da hitno reagiraju, da ne ignoriraju temeljna ljudska prava i potrebe obitelji koje spavaju na otvorenom, bez osnovnih uvjeta za život.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više