Novosti

Društvo

Prvo pa Šisimarin

Vadim Šisimarin, 21-godišnji narednik u ruskoj tenkovskoj diviziji Kantemirovskaja, prvi je ruski vojnik od početka invazije Ukrajine, koji je osumnjičen i optužen za ratne zločine i koji je izveden pred sud

Large internacionala  pono%c5%a1

Narednik Šisimarin pred sudom (foto Screenshot The Guardian)

Vadim Šisimarin, 21-godišnji narednik u ruskoj tenkovskoj diviziji Kantemirovskaja, na neželjen način upisuje se u povijest. On je prvi ruski vojnik od početka invazije Ukrajine 24. veljače, koji je osumnjičen i optužen za ratne zločine i koji je izveden pred sud. Šisimarin je optužen za ubojstvo 62-godišnjeg civila, nenaoružanog biciklista. Prvo ročište održano je u srijedu pred malim Okružnim sudom broj 3 u Kijevu, a Šisimarin je priznao krivnju.

Prvo ročište pred sudom, ono tehničke naravi, jasno je pokazalo posljedice aktualnih rusko-ukrajinskih odnosa. Iako u Kijevu manje-više svi znaju ruski, službeni je jezik ukrajinski, pa je osnovne podatke o sebi Šisimarin dao pomoću službenog prevoditelja i rekao da razumije za što je optužen.

Dočasnik ruske vojske optužen je da je 28. veljače u selu Čupahivka nadomak Sumija ubio civila. Prema onome što se zna, možda i pouzdano, Šisimarin je iz Ust Iljinska iz sibirske regije Irkutsk. Osumnjičen je dakle da je ubio nenaoružanog čovjeka na biciklu. Ime žrtve nije objavljeno: Objavljeno je da je žrtva razgovarala na telefon, da je bila nekoliko desetaka metara od svoga doma. Neposredno prije nego što je civil ubijen, napadnuta je oklopno-mehanizirana kolona u kojoj je bio i Šisimarin kojem je, navodno, naređeno da ubije civila kako ne bi telefonom mogao javljati pozicije ruske vojske ukrajinskoj. Ubojstvo je počinjeno iz kalašnjikova, model AK-74. Bude li proglašen krivim mogao bi biti osuđen i za ratni zločin i za ubojstvo s predumišljajem, Šisimarin bi mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

To suđenje tek je prvo suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Bit će ih još tko zna koliko. Valja primijetiti da je prvo suđenje započelo samo 78 dana nakon početka rata i da nije riječ o suđenju u odsutnosti. Sudit će se pred sudovima u Ukrajini, i u odsutnosti i u prisutnosti. Pokušat će se, možda, nekome suditi i pred kakvim međunarodnim sudištem poput Međunarodnog kaznenog suda. Uspostavu posebnog suda, kakav je formiran za bivšu Jugoslaviju u Haagu, nije realno očekivati jer bi njegov osnivač trebala biti Rusija, a neće valjda Rusija osnivati sud zato da mu hrpimice izručuje svoje državljane. Pitanje je kada će i kako ukrajinski sudovi suditi ukrajinskim vojnicima za počinjene ratne zločine, a nije da ih nema, pisao je o njima i The New York Times. Ratnih zločina sigurno ne manjka, pa neće ni suđenja.

Uskoro bi pred sud trebala biti izvedena dva neimenovana ruska vojnika osumnjičena da su iz višecjevnog bacača raketa gađali privatne kuće u selu Kozača Lopan u Harkovskoj oblasti i to još s položaja kod Belgoroda u Rusiji. Potom su i ta dvojica prešla ukrajinsko-rusku granicu, nastavila djelovali oko Harkova gdje su i zarobljeni. U trećem slučaju Mihail Romanov je optužen da je ušao u kuću u selu u Brovarskoj regiji i ubio muškarca i silovao ženu. Njemu će se suditi u odsutnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više