Novosti

Društvo

Prijavite se za popisivače i kontrolore!

Četiri organizacije podsjećaju pripadnike srpske nacionalne manjine da se mogu prijaviti na natječaj za popisivače i kontrolore na skorom popisu stanovništva. Natječaj je otvoren i traje do 15. srpnja 2021.

Large ilustracija

Ilustracija (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Srpski demokratski forum, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko narodno vijeće i Zajedničko veće opština povodom predstojećeg popisa stanovništva pozivaju pripadnice i pripadnike srpske nacionalnosti da se prijave za popisivače i kontrolore, s obzirom da se prema pravilima popisivanja treba osigurati ravnopravna zastupljenost nacionalnih manjina u tim tijelima.

"Ove godine u septembru i oktobru provodi se popis stanovništva u Republici Hrvatskoj. O rezultatima tog popisa ovisit će i mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica prema Ustavu i zakonima ove zemlje. Zato je od vitalnog interesa naše zajednice da rezultati popisa što vjernije odražavaju naše stvarno brojno stanje", podsjećaju iz ove četiri organizacije.

Uvjeti koje kandidat treba zadovoljiti su da je državljanin Republike Hrvatske s prebivalištem ili reguliranim boravištem u Republici Hrvatskoj; da im navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave; da ima najmanje srednjoškolsko obrazovanje; da poznaje rad na računalu i valjanu adresu elektroničke pošte.

Prednost pri izboru kandidata imat će oni s višom razinom obrazovanja, iskustvom rada na prijašnjim popisima i anketama, dobrom poznavanju rada na računalu te nezaposleni i studenti

Posao popisivača i kontrolora je honoriran, a Državni zavod za statistiku organizira i edukaciju.

"Organizacije srpske zajednice u Hrvatskoj će tokom cijelog perioda popisivanja provoditi kampanju edukacije članova zajednice vezano uz prava i procedure popisa stanovništva te pozivamo zainteresirane članove zajednice da ostanu u kontaktu s lokalnim odborima naših organizacija", podsjećaju.

Natječaj za popisivače i kontrolore već je otvoren, a prijave traju do 15. srpnja 2021. Prijaviti se možete na internetskoj stranici https://www.popis2021.hr.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više