Novosti

Društvo

Prijavite nasilje!

Udruga B.a.b.e. upozorava da svaka peta mlada žena u dobi od 18 do 29 godina trpi online seksualno uznemiravanje i poziva žrtve da im prijave takve slučajeve

Large babe

Svaka peta mlada žena u dobi od 18 do 29 godina trpi online seksualno uznemiravanje, a velika većina njih i seksualno ili fizičko nasilje intimnog partnera, upozorava udruga B.a.B.e. Na početku projekta SURF and SOUND, koji uključuje sveobuhvatnu borbu protiv online nasilja prema ženama, pozivaju žrtve da prijave online nasilje i da im se obrate za pomoć s punim povjerenjem.

Žene u online svijetu imaju 27 puta veću šansu biti uznemiravane, a online nasilje događa im se u izrazito ranoj dobi. Istraživanje je pokazalo da je devet milijuna djevojčica u Europi pretrpjelo online nasilje do svog 15. rođendana.

S obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu, izloženost online nasilju za žene je velika.

Ta je izloženost vidljiva i u svakodnevnom radu pravnog i psihološkog savjetovališta udruge B.a.B.e., koja bilježe trend porasta prijava online nasilja među ženama koje nam se obraćaju.

"Projektom SURF and SOUND – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence sustavno ćemo raditi kroz sveobuhvatan pristup sa svim važnim dionicima, kako bismo umanjile pojavu online nasilja prema ženama u društvu. Projekt će se provoditi dvije godine, a partner udruge B.a.B.e. u provođenju projekta je Agencija za elektroničke medije", izjavila je Zdravka Sadžakov, koordinatorica udruge B.a.B.e.

Online nasilje prema ženama najčešće se manifestira u obliku objavljivanja intimnih fotografija ili snimki na internetu te društvenim mrežama, a nakon strelovitog i nekontroliranog širenja takvih materijala, problem za žrtve postaje sve veći. Zbog ustaljenih rodnih stereotipa i neupućenosti šire javnosti u problematiku, žene se suočavaju s društvenom osudom i isključivanjem te prebacivanjem odgovornosti s nasilnika na žrtvu, odnosno porukom – sama si kriva. B.a.b.e. poručuju: „Nisi kriva!“

Možete se javiti na ove kontakte B.a.B.a.: tel. 01 4663 666 ili mail: babe@babe.hr

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više