Novosti

Kronika

Прaзник зa сву дjeцу

У Kaлнику сe пoтрудили дa увeсeлe нajмлaђe: Нaчeлник Mлaдeн Keшeр пoдиjeлиo je пoвoдoм прaвoслaвнoг Бoжићa дaрoвe мaлишaнимa Лeпaвинe и Бoлфaнa

Qkkialb6qna58imm9e4c41sze29

Mladen Kešer u manastiru Lepavina

Općina Kalnik organizirala je u povodu proteklih pravoslavnih blagdana svečano darivanje najmlađih pripadnika srpske zajednice Prigorja i Podravine, a ono je održano u manastiru Lepavina kod Koprivnice te crkvi Sv. Petke u Bolfanu kod Ludbrega. Zajedno sa sveštenstvom toga kraja, darove je djeci nakon badnje liturgije podijelio načelnik općine Kalnik Mladen Kešer. Roditelji darivane djece s radošću su zahvalili Kešeru na tom činu.

- Vrijeme darivanja djece ne smije se okončati završetkom katoličkog Božića i s prolaskom Nove godine. Osobito je važno da djeca pravoslavne vjeroispovijesti osjete istu radost kao i ona katoličke. Ni u mislima ne smijemo pred djecom raditi razliku među tim blagdanima, potrebno im je pokazati jednake vrijednosti kršćanskih vjera: Isus je isti za sve, stoga sva djeca u blagdansko vrijeme moraju osjetiti jednaku pažnju i ljubav. Svim vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru želim sretan i blagoslovljen praznik: mir božji, Hristos se rodi - rekao je tom prilikom kalnički načelnik.

Badnje i božićne liturgije održane su i u drugim hramovima Prigorja i Podravine, pa je tako svečano bilo u velikopoganačkoj crkvi Sv. Georgija, dugoriječkoj Presvete Bogorodice, onoj Sv. Nikole u Vojakovačkom Osijeku i drugdje. Svečanim okupljanjima i prigodnim blagdanskim druženjima velikom broju pravoslavaca pridruživali su se katolički vjernici.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više