Novosti

Kronika

Počast žrtvama ‘krvavog augusta 1942.’

August je u okolini Pakraca, ali i zapadnoj Slavoniji vrijeme brojnih komemoracija žrtvama ustaških pokolja 1942. godine. U pakračkom selima Toranj i Dereza 4. augusta započelo je ovogodišnje obilježavanje stradanja Srba

August je u okolini Pakraca, ali i zapadnoj Slavoniji vrijeme brojnih komemoracija žrtvama ustaških pokolja 1942. godine. U pakračkom selima Toranj i Dereza 4. augusta započelo je ovogodišnje obilježavanje stradanja Srba tokom ‘krvavog augusta 1942. godine’. U selu Toranj održan je pomen za 65 pobijenih mještana civila. Osim ovog mjesta stradanja, delegacije VSNM-a Požeško-slavonske županije te Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Pakrac-Lipik položili su vijence i na mjestu spomenika u samom selu.

U selu Dereza pomen za pobijene služio je episkop pakračko-slavonski Jovan sa sveštenstvom. Samo u tom selu je 4. augusta 1942. ubijeno 250 nedužnih civila, a posebno je bolna činjenica da je stradalo preko 70 djece.

Pomenu su prisustvovale delegacije Grada Pakraca, VSNM-ova Požeško-slavonske županije, Pakraca i Lipika, pododbora ‘Prosvjete’ iz Pakraca, kao i UABA-e Pakrac-Lipik. Vijenac u ime Grada Pakraca položio je zamjenik gradonačelnice Nikola Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više