Novosti

Politika

Pivnica na Petrovcu

U iščekivanju prvog filmskog snimanja na lokaciji devastiranog monumenta Vojina Bakića na Petrovoj gori, ovih dana dobili smo odande reklamni spot, jer u fokusu te snimke se nameće Beck’s, čuveno pivo iz Bremena

U iščekivanju prvog filmskog snimanja na lokaciji devastiranog monumenta Vojina Bakića na Petrovoj gori, o čemu smo nedavno izvještavali, ovih dana dobili smo odande makar jedan – spot. I to reklamni spot, ako ćemo pravo, jer u fokusu te snimke se nameće Beck’s, čuveno pivo iz Bremena. Sve je krenulo od grupe domaćih tzv. urbanih eksploratora (UE) s projektom Croatia Infiltration: naši vrijedni momci lutaju zemljom i svijetom posjećujući zapuštene povijesne ili popkulturne lokalitete, zatim objavljuju foto-blog ili video koji, dakako, podrazumijeva i određenu sljedbu internetskih pratitelja.

Ovo istraživanje – ustvari razgledavanje i nizanje dojmova – za predmet je dakle imalo petrovački Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna. Kampanja publicirana na pivarsko-korporativnoj internetskoj stranici ima i obećavajući slogan: ‘Bez tebe to je samo prostor. Ti ga činiš legendarnim.’ No legendaran će u tome ispasti tek Beck’s koji se orošava u pojedinim kadrovima, dok o svrsi memorijalnog kompleksa nećemo čuti baš ništa. Mada UE-autori tvrde da im je najvažnija ‘priča iza objekta’, i to ‘da se zapitamo o našoj povijesti’, te da se otkrije ‘povijesni značaj’ priče jer tako ‘spašavaš dio povijesti’, od povijesnog sadržaja nismo dobili baš ništa. I nikako da saznamo što točno stoji iza konkretnog remek-djela, ovdje ispražnjenog od značenja koliko i posljednjim ratom od muzejskoga dotadašnjeg postava koji je ispunjavao objekt. Isporučena nam je tako isključivo vizualna estetika Bakićeva rada s kojom se u ovom slučaju može mjeriti jedino dizajnerski moćna oprema nepokolebljivih istraživača.

Pa iako nije sasvim jasno ni što je to urbano u ovom UE-u, čini se da smo umjesto eksploracije dobili suštu eksploataciju slavne kosturnice s ostacima poginulih partizana. Onakvu jednu komercijalnu, naime, kakvu smo ranijih godina – s temom rata i žrtava na ovim prostorima – viđali u znaku brendova Benneton ili Valley Eyewear. Zato možda treba napomenuti i da nam ovdje Beck’s uopće ne smeta zbog npr. specifične njemačke uloge u nastanku epopeje kojoj je posvećen spomenik na Petrovoj gori, jer bismo za takve sramote na sličnim mjestima jednako tretirali i piva Karlovačko ili Jagodinsko.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više