Novosti

Društvo

Piši, al' plati

Vlasnici najmanje tri portala tražili su od novinara i novinarki da se obvežu kako će im dati "na ruke" dio honorara koji bi potencijalno dobili temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Large intrigator  gazdek

(foto Filip Kos/PIXSELL)

Vlasnici najmanje tri portala tražili su od novinara i novinarki da se obvežu kako će im dati "na ruke" dio honorara koji bi potencijalno dobili temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama, koji je Agencija za elektroničke medije (AEM) raspisala 21. siječnja.

Svake godine u cilju dodatnog angažmana novinarki i novinara i dubinskog istraživanja tema od javnog interesa AEM financira novinarske radove iz 16 područja, od kulture, obrazovanja, zdravstva i gospodarstva do položaja žena, ranjivih skupina i prava nacionalnih manjina, za što je ove godine osigurano 983.213 kuna. Novinari i novinarke moraju pronaći medij u kojem će radovi biti objavljeni i s njima potpisati pismo namjere. Najmanji iznos koji svaki autor može dobiti je 10.000, a najviši 30.000 kuna bruto.

Odmah po saznanju da su pojedini portali tražili proviziju, Vijeće za elektroničke medije je podsjetilo da je riječ novcu namijenjenom isključivo autorima kao poticaj za istraživačko i kvalitetno, na činjenicama utemeljeno novinarstvo. Naglasilo je da ovim projektom elektroničke publikacije bez vlastitog troška dobivaju visokokvalitetan sadržaj. Iako Vijeće nije nadležno za međusobne financijske odnose, upozorilo je da su takvi postupci duboko nemoralni i protuzakoniti te pozvali autore da takve ponude odbiju i prijave Agenciji.

- Saznali smo da je prošle godine traženo 10 posto, a sada je zatraženo da se autori unaprijed obvežu da će dati 20 posto od eventualnih sredstava. Do sada nam je taj projekt prošao bez ijedne mrlje i ne želim da na bilo koji način bude doveden u pitanje. Kolegama smo odmah našli druge portale na kojima mogu objaviti radove - kaže članica Vijeća Anita Malenica.

- Iznenadilo me to, ne samo na profesionalnoj nego i na ljudskoj razini. Onaj tko objavljuje njihove članke može biti presretan jer će dobiti kvalitetne priče besplatno. U takvoj situaciji tražiti dodatnu proviziju je za svaku osudu. Pridružujemo se pozovu da kolegice i kolege takve ponude prijave, a mi ćemo se pobrinuti da nađu prostor gdje će objaviti svoje radove - rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više