Novosti

Kronika

Pijetet za Varaždince

Dan oslobođenja grada Varaždina položeni su vijenci kod spomen kosturnice na varaždinskom Gradskom groblju. U ime Varaždinske županije vijenac za poginule antifašiste položio je župan Radimir Čačić

Predstavnici Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen kosturnice na varaždinskom Gradskom groblju, obilježivši tako Dan pobjede nad fašizmom, Dan oslobođenja grada Varaždina i okolice te Dan Europe. Poštovanje svim poginulima i preminulima, u pratnji Varaždinske građanske garde, odali su i zamjenici varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica i Zlatan Avar. U ime Varaždinske županije vijenac je u pratnji pripadnika Husarske garde položio župan Radimir Čačić. Počast i pijetet svima onima koji su dali svoje živote u oslobođenju Varaždina i okolice odali su i članovi varaždinskog SDP-a.

- Sedmog svibnja je datum zlatnim slovima ispisan u povijesti grada Varaždina. Uvečer tog dana, 1945. na istočnim prilazima se pojavila Titova 3. Armija pod vodstvom generala Koste Nađa. U jednoj od najvećih bitaka izginuo je velik broj boraca i neprijateljskih vojnika. Borbe su trajale dok je već posvuda u Europi nastupio mir. Prisjećamo se i počast odajemo svim borcima Narodnooslobodilačke vojske. Ova Spomen-kosturnica ishodišna je i završna točka Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe u varaždinskom kraju. Ishodišna, jer se još prije rata u Varaždinu nalazilo nekoliko ćelija komunista koji će u srpnju 1941. prvi krenuti u ustanak protiv fašista. Završna - jer su tu poslije rata sahranjeni posmrtni ostaci narodnih heroja, partizana, žrtava fašističkog terora. Mnogi su svoje kosti ostavili u Lici, Jasenovcu, Baniji. I njihova su imena ovdje. Slava im! - rekao je Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

Osim Varaždina, 7. maja oslobođeni su gradovi Vrbovec i Križevci.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više