Novosti

Politika

Penavin otac kupio oranicu na trasi buduće obilaznice

Općinski sud u Vukovaru odbija dati Dragi Hedlu, novinaru portala Telegram, kupoprodajni ugovor što ga je otac vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave sklopio sa Svetlanom Adžagom iz Vukovara o kupnji oranice preko koje će ići trasa buduće vukovarske obilaznice

Large penava

Ivan Penava (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Općinski sud u Vukovaru odbija dati Dragi Hedlu, novinaru portala Telegram, kupoprodajni ugovor što ga je Ante Penava, otac vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, sklopio sa Svetlanom Adžagom iz Vukovara od koje je kupio oranicu od 9.410 metara četvornih u blizini Bršadina.

Novinar Hedl zatražio je od Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Vukovaru kupoprodajni ugovor, s obzirom na to da se oranica navodno nalazi na trasi buduće vukovarske obilaznice, a  Telegram je imao informaciju da je zemlja plaćena značajno više od uobičajene cijene poljoprivrednog zemljišta u tom dijelu Hrvatske.

Riječ je o dokumentu koji je javan i svaki građanin ga može dobiti ako plati 20 kuna državnog biljega, piše Telegram. Međutim, Hedl ni nakon dva dana nije dobio dokument, premda se obratio i predsjednici suda Davorki Rukavini.

Poručili su mu da se obrati glasnogovornici Općinskog suda koja mu je rekla kako je otvorila spis te da će postupiti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama. No Hedl je objasnio kako ne traži informacije temeljem upita o Zakonu o pravu na pristup informacijama, već da traži dokument koji može dobiti svaki građanin bez pozivanja na zakon. Hedl se obratio pismenim putem predsjednici suda, no dobio je odgovor od Kornelije Orešković kako je “molba za pristup informacijama zaprimljena” te da će dobiti pisani odgovor, iako Hedl nije podnio zahtjev za pristup informacijama.

Treba napomenuti da se radi o sudu kojem je Grad Vukovar, za vrijeme prvog mandata gradonačelnika, Penava poklonio četiri mopeda, 12 printera i tri tonera ukupne vrijednosti 83.520 kuna.

“Zar je moguće da se Općinski sud u Vukovaru stavio u zaštitu gradonačelnikovog oca Ante Penave i da zbog onih poklonjenih mopeda, printera i tonera ima obvezu pogodovati gradonačelniku Penavi, kako bi ga zaštitili od neugodne činjenice da je njegov otac kupio zemljište na trasi buduće vukovarske obilaznice. Da je, dakle, iskoristio povlaštenu informaciju i kupio oranicu koju će, kada do izgradnje obilaznice dođe, pogotovo ako ondje u međuvremenu nikne voćnjak, državi, odnosno Hrvatskim cestama, moći višestruko naplatiti”, upitao se novinar Hedl.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više