Novosti

Kronika

Пaприкaш пoтaмaњeн

Tрaдициoнaлнo кулинaрскo тaкмичeњe испрeд бeлoмaнaстирскe Maђaрскe кућe oдржaнo je пoд нaзивoм "Пилe и тргaнци – нaтjeцaњe у кухaњу пилeћeг пaприкaшa и спрeмaњу тргaнaцa"

Large pile

Pehari najboljima

Ispred belomanastirske Mađarske kuće, održano je tradicionalno kulinarsko takmičenje, ovaj put pod nazivom "Pile i trganci – natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša i spremanju trganaca". U tom nadmetanju, koje je organizovala Mađarska kulturna udruga (MKU) "Pelmonoštor", učestvovalo je tridesetak takmičara, ornih da pokažu što znaju i odlučnih da se uvrste među najbolje. Za učešće se plaćala kotizacija od 250 kuna, uz koju je išlo pile od tri kile, kilogram brašna, dva jaja, stol za osam osoba te drva za potpalu.

Pobjednici su proglašeni u dvije discipline. Najbolje trgance, koji se po mađarski nazivaju "čipetke", pripremile se Marija Laslo, Zlata Đaferovski i Vera Grujić, a najbolji pileći paprikaš skuvao je Ištvan Lakatoš. Drugo mjesto zauzeo je bivši belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, a treće Ana Palađi. Poslije dodjele pehara, program je nastavljen zabavom, druženjem i plesom, a usput je i pojedeno sve što je – skuvano.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više