Novosti

Kronika

Paketi u prave ruke

Nova faza humanitarne pomoći SNV-a: Od sredine marta do početka maja županijskim i općinskim vijećima srpske nacionalne manjine pružena je novčana pomoć u iznosu oko 126.000 kuna koja je namijenjena za 963 ugrožena domaćinstva

Obavioohty74tqhhdi5c603rp4w

Bjelovarski aktivisti na zadatku

U više županija u Hrvatskoj stigla je i podijeljena nova runda humanitarnih paketa SNV-a. Akcija je pokrenuta sredinom marta kad su mnogi stariji, bolesni i slabijeg imovnog stanja zbog ograničenog kretanja bili suočeni s problemima kod nabavke namirnica, dostave lijekova, odlaska liječnicima… Po riječima Tatjane Dragičević iz Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a, od sredine marta do početka maja županijskim i općinskim vijećima srpske nacionalne manjine pružena je novčana pomoć u iznosu oko 126.000 kuna za 963 domaćinstva.

- Preostali dio utrošen je za stvaranje zaliha u Zagrebu, čime je osigurano dodatnih 700 humanitarnih paketa u približnoj vrijednosti od 90.000 kuna. Osim toga, Srpska pravoslavna crkva donirala je 50 paketa. Tako su neka vijeća umjesto novčanim sredstvima opskrbljena materijalnom pomoći u obliku humanitarnih paketa, pa im je do sada iz zaliha podijeljeno njih 364 - rekla je Dragičević.

U ovoj fazi sto paketa dostavljeno je za najugroženije stanovnike srpske zajednice u Vukovarsko-sremskoj županiji, dok je za područje Osječko-baranjske županije namijenjeno njih 50. Svetislav Mikerević, predsjednik VSNM-a Vukovarsko-sremske županije, rekao nam je da je ovo za njegovu županiju treći vid pomoći SNV-a, Zajedničkog veća opština i županijskih vijeća srpske manjine.

- Nakon ‘Rankinog paketa’, koji je sadržao sjeme povrća i luk za sadnju, stiglo je 3000 komada zaštitnih maski - rekao je Mikerević, ističući da su u višemjesečnoj akciji učestvovali predsjednici, članovi i volonteri manjinskih veća, terenski suradnici Odjela za socijalna i humanitarna pitanja, kao i zaposleni SNV-a i ZVO-a.

- Paketi su stigli i na područje Bjelovarsko-bilogorske županije. Njih 55 dostavljeno je u prostor SKC-a ‘Pavle Solarić’, odakle su podijeljeni vijećima, odnosno predsjednicima vijeća iz Grubišnog Polja, Velike Pisanice, Štefanja i Velikog Grđevca - rekao nam je predsjednik županijskog VSNM-a Darko Karanović.

Akcijom VSNM-a Grada Križevaca prošlog tjedna podijeljeno je desetak paketa pomoći za osobe starije životne dobi s malim mjesečnim primanjima. Iz križevačkog Vijeća poručuju kako su zadovoljni provedenom akcijom, a svoje zadovoljstvo izrazio je i Dragan Vitanović iz Vojakovačkog Osijeka.

- Hvala im od srca. Paket ću znati iskoristiti na pravi način. Drago mi je što se i drugima pomoglo, jer ima nas starih i bolesnih koji jedva spajamo kraj s krajem - poručio je Vitanović.

Pomoć je stigla i u Sisačko moslavačku županiju.

- Kao i do sada, nastojali smo pakete raspodijeliti gdje je najpotrebnije, tako da po dogovoru idu u Hrvatsku Kostajnicu, Hrvatsku Dubicu i Topusko. Na tim područjima smo i ranije dijelili pomoć, ali je nismo uspjeli raspodijeliti tako da ju dobiju baš svi kojima je potrebna - rekla je sekretarica županijskog VSNM-a Marijana Ristić.

Kao i prošli put, terenskog aktivistu Nebojšu Rađenovića iz Srba u Zadarskoj županiji taman smo zatekli pri raspodjeli pomoći.

- Sada je stiglo 50-ak paketa koje dijelimo na području naselja Gračac i po okolnim selima. U prošlim podjelama pomagali smo one s najnižim primanjima ili bez njih, a sada ih dijelimo onima koji imaju nešto veće crkavice - kazao je Rađenović.

Desetak paketa stiglo je i u Splitsko-dalmatinsku županiju. Kako nam je rekao Božidar Simić, predsjednik županijskog VSNM-a, oni su raspoređeni za područje Splita, kao i za naselja Otišić, Lučane i Podosoje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više