Novosti

Politika

‘Ovo nije prijetnja, nego tvoja presuda’

‘Vani sam kukavica, al dođi mi u Bolnicu Vukovar danas, da ti se krvi napijem iz tri prsta, sdpovska četnička’, zaprijetio je Vojislavu Stanimiroviću, predsjedniku SDSS-a, liječnik zaposlen u Općoj bolnici u Vukovaru

Nf58cnr1g5yzwu333gjc5llg3v4

‘Majku ti jebem četničku, i usta krvava, ti ćeš mi odlučivati o mandatima u hrvatski sabor, a likovao si 19.11.1991. godine o padu ‘posljednjeg ustaškog bastiona’, Bolnice Vukovar, iz koje ste poklali… I sad ćeš mi ti, SDSS i vaš podmladak SDP, odlučivati o Hrvatskoj. Vani sam kukavica, al dođi mi u Bolnicu Vukovar danas, da ti se krvi napijem iz tri prsta, sdpovska četnička. Ovo nije prijetnja, nego tvoja presuda!’ Prijetnja je ovo koju je Vladimir Horvatić, liječnik zaposlen u Općoj bolnici u Vukovaru, 3. decembra objavio na svom Facebook profilu. Horvatić se pobrinuo da tekst dobije i dimenziju potjernice, pa je uz prijetnju objavio i dvije fotografije: jednu na kojoj se nalazi dr. Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, i drugu na kojoj je u društvu s prof. Miloradom Pupovcem, potpredsjednikom te stranke. Ova objava privukla je veliki broj Horvatićevih simpatizera, koji su na njegovom profilu nastavili nizati verbalne uvrede i prijetnje. ‘Baš su im slike za osmrtnicu. Nadam se da ću ih ubrzo vidjeti na nekom zidu. To je ćirilica koju ću rado pročitati’, napisao je jedan od njih. ‘Oni su ko maligni karcinom… neznaš dje če se podmukli gadovi pojaviti!!!’, nastavila je jedna ljubiteljica Tuđmanove misli. Naime, upravo je prvi hrvatski predsjednik 26. augusta 1995., u svom javnom govoru održanom u Kninu Srbe nazvao ‘karcinomom na hrvatskom nacionalnom biću’.

Kako je potvrdio u razgovoru na ‘Novosti’, Stanimirović je ove prijetnje prijavio Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, Općoj bolnici u Vukovaru, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravlja. ‘Vladimir Horvatić mi je uputio ozbiljnu pretnju zbog mog političkog djelovanja kao predsjednika SDSS-a, u vezi sastavljanja Vlade RH i formiranja parlamentarne većine. Isto tako, neutemeljeno me optužio, bez dokaza, za moj raniji rad u bolnici Vukovar u vrijeme rata, a te okolnosti su više puta proveravane i ispitivane od strane DORH-a te nije utvrđeno da postoje bilo kakvi elementi moje kaznene odgovornosti. Navedeni tekst je pun govora mržnje i raspirivanja nacionalne netrpeljivosti, širenja straha, netolerancije i poticanje drugih na isto prema meni, ali se navedene pretnje reflektuju i na našu zajednicu, koja je kod istog u više navrata osjetila nelagodu u njegovim iskazima i izjavama. Ovim tekstom imenovani je te nezvanične navode i potvrdio, a što je suprotno liječničkom kodeksu i prirodi obavljanja liječničke djelatnosti’, stoji u prijavi za pokretanje disciplinskog postupka koju je Stanimirović uputio Ministarstvu zdravlja.

Stanimirović dodaje da su ovakve i slične prijetnje u posljednje tri godine sve učestalije. Kako kaže, one su posebno prisutne u lokalnim medijima kao što su Slavonska i Vinkovačka televizija. Najčešće je riječ o emisijama u koje se javljaju gledatelji.

- Pretnje bih mogao prijavljivati skoro svaki dan. Ukoliko takve slučajeve i prijavimo, obično ne dobijemo povratnu informaciju o mogućem pokretanju postupka – kaže Stanimirović i dodaje da je Horvatićeva prijetnja posebno zabrinjavajuća budući da je riječ o liječniku zaposlenom u vukovarskoj Općoj bolnici.

- To znači da kod njega u bolnicu dolaze i lokalni Srbi, koji zbog svega osjećaju strah. Vukovar je mali grad pa se sve čuje i zna – zaključuje Stanimirović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više