Novosti

Politika

Otac Zambije

Bolje nego kod kuće Kenneth Kaunda je stajao u međunarodnoj politici, i to ne samo afričkoj, gdje je svoju zemlju uveo u pokret nesvrstanih, a ostao je upamćen i po tome što je zaplakao na pogrebu predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita

Large kaunda

Kenneth Kaunda

U 97. godini, 17. lipnja, umro je bivši predsjednik Zambije, nekada i u nas poznati afrički lider Kenneth Kaunda. U svojoj zemlji bio je na vlasti od njenog osamostaljenja 1964. pa sve do četvrtih izbora na kojima je sudjelovao i prvi put ih 1991. izgubio. Kako kaže Guy Arnold u ovećoj osmrtnici u Guardianu, bio je on "jedan od najhumanijih i najidealističkijih afričkih vođa u vremenu nakon postizanja nezavisnosti". Kaunda je morao prolaziti kroz razne pregovore i kritike ustavnih reformi koje su predlagale britanske vlasti da bi spasile svoj kolonijalni režim.

Nekoliko puta je i zatvaran zbog svoje političke aktivnosti. U januaru 1960. osnovao je Ujedinjenu nacionalnu partiju nezavisnosti (UNIP), pokrenuo veliki val građanskog neposluha, da bi sve to bilo okrunjeno proglašenjem bivše Sjeverne Rodezije 24. oktobra 1964. nezavisnom državom Zambijom, čiji je Kaunda bio prvi predsjednik. To mu je donijelo i veliki ugled u narodu, na osnovu kojega je vladao sljedećih nekoliko desetljeća.

Stil njegove vladavine, osim laviranja između višestranačja i jednostranačja – opozicijske su partije naime zabranjene 1973. – označava velika taktička mudrost da zadovolji razne plemenske aspiracije i proizvede relativnu stabilnost zambijske nacije. Njena ekonomska stabilnost temeljila se na velikoj proizvodnji bakra, što je – kao i uvijek u problemu monokulturnih privreda – bilo dobro dok je cijena te sirovine bila prihvatljiva. No kada su od početka 1970-ih i tadašnje ekonomske krize cijene bakra počele drastično padati, privreda Zambije susrela se s nizom kriza, naročito u 1980-ima. To, kao i odjek evropske 1989., dovelo je do krize vlasti u zemlji pa je 1991., na prvim višestranačkim izborima nakon 1970-ih, Kaundin UNIP poražen, a vlast u zemlji preuzeo je sindikalist Frederick Chiluba. N

o stabilnosti više nije bilo. I Chiluba se za nekoliko godina morao suočiti i s atentatima i pokušajima puča, što se i Kaundi dva puta dogodilo. Smatra se da je dobro što je Kaunda vlast, koju je izgubio na izborima, mirno predao i priznao novog pobjednika, što je u afričkim prilikama bila rijetkost. Bolje nego kod kuće Kaunda je stajao u međunarodnoj politici, i to ne samo afričkoj, gdje je svoju zemlju uveo u pokret nesvrstanih, a ostao je upamćen i po tome što je zaplakao na pogrebu predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više