Novosti

Rabljena sedmica

Oplakani Milan i osuđeni Nenad

I dok Bandića, optuženog za krupni kriminal, oplakuje državni vrh, beskućnik Nenad osuđen je zbog sitne krađe u jednoj trgovini

Large rabljena

Davor Filipović i Andrej Plenković (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Sprovod

Na Bandićev sprovod stigao vrh Vlade i Sabora predvođen Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem. Ljudi očito žale za onim s kim su se lako i brzo mogli dogovoriti. Brojne sumnje i optužnice ih ne uzrujavaju.

 

Filipović

Bandićeva iznenadna smrt stvorila je nekoliko političkih dilema, među kojima je najviše u oko upalo nagađanje o možebitnoj zamjeni HDZ-ova gradonačelničkog kandidata Davora Filipovića nekim tko ima veće šanse za uspjeh. Znamo da se HDZ, zapravo, u Zagrebu oslanjao na Bandića i da su likovi poput Davora Filipovića izmišljani tek da bi se udovoljilo formi. Sadržaj je osiguravao Bandić. Iz opravdanih razloga to više neće raditi, pa se učinilo kako bi vladajuća partija mogla potražiti uzdanicu koja bi imala veće šanse u glavnom gradu. No to se izgleda neće dogoditi. Ako je vjerovati Andreju Plenkoviću koji se, istina, nije pokazao pretjerano pouzdanom osobom. Uglavnom, Plenković je rekao da su spekulacije o zamjeni Filipovića perspektivnijim kandidatom "brže od istine", odnosno da "nema niti trunke istine u tome da bi HDZ dovodio u pitanje kandidaturu Davora Filipovića". I zapazio, kako to već biva s Plenkovićem kada želi zvučati kao čovjek koji tajnu zna, da je njegov zagrebački favorit u dva tjedna doživio "tri indikativna napada". Potom je počeo opisivati tri indikativna napada, ali Plenkovićeve teorije zaista nisu vrijedne citiranja, a ni prepričavanja. Uglavnom, rekao je da su ga indikativni napadi naveli na zaključak da se protivnici pribojavaju Filipovića. "Ima čvrstu potporu HDZ-a, ne samo vodstva nego i gradske organizacije", objavio je predsjednik stranke, ponosan na svoga izabranika. "Imam čvrstu podršku premijera Andreja Plenkovića i cijele stranke. Te promašene teze dolaze od dijela analitičara i oporbe koji ne spavaju mirno otkad sam se kandidirao", prisnažio je Filipović o istoj temi. Čovjek koji je u aktualnoj pretkampanji pokušao prestati biti bezličan tako što se pohvalio da ne zna ćirilicu, zvučao je kao da je načas i sam povjerovao u vlastite riječi. Osim mazohista i fanatika, za HDZ u Zagrebu mogu glasati samo ljubitelji Bandićeve baštine, one koju su u različitim etapama nastanka i metastaze održavali SDP i HDZ. A žrtva "indikativnih napada" nije ništa drugo nego HDZ-ov kandidat. Otprilike kao da glasate za Bandića kojeg ćete zaboraviti nakon pet minuta.

 

Dug

Propaganda caruje tamo gdje je golem raskorak između realnosti i dojma. Na primjer, kada provladini mediji glorificiraju Vilija Beroša, ministra zdravstva, kao genijalca i spasitelja, nije loše, s vremena na vrijeme, pogledati kakvo je stvarno stanje stvari. Stvarno stanje kaže da je zdravstveni sistem odavno kolabirao, ali se održava u plitkoj komi. Još konkretnije, veledrogerije se žale da ponovno rastu njihova potraživanja, bolnice im duguju 4,5 milijardi kuna, ljekarne 1,5 milijardi. Krajem prošle godine, nakon rebalansa budžeta, vraćen im je dio duga, ali on je potom nastavio divljati, jer ga nema tko zaustaviti, jer vođenje ministarstva zahtijeva i neke druge vještine osim urednog održavanja dobrih odnosa s mikrofonima i kamerama. U HZZO-u vele kako su morali osigurati novac za cjepiva i lijekove za oboljele od Covida-19, u bolnicama se žale kako su zbog kolektivnog ugovora morali podizati osnovicu plaća, novca nigdje, a lijepih priča o uspjesima zdravstvenog sistema ne manjka.

 

Terase

Mjesecima je trajala drama i sada je, eto, privremeno okončana. Vanjski, otvoreni prostori ugostiteljskih objekata, takozvane terase, ponovno su živnule. Popustile su, dakako, epidemiološke mjere, smije se pijuckati pred kafićima i restoranima, a sve to zbiva se u času kada u Hrvatskoj, kao i u regiji, raste broj oboljelih. Glasila koja čitamo informiraju da je novozaraženih u Hrvatskoj od 15. do 21. veljače bilo 2288, a od 22. do 28. veljače 3028. Brojke rastu, svejedno, mjere popuštaju, jer ako ne popuste, privreda bi nastavila strmoglavo propadati, a gladnim i očajnim ljudima svašta pada na um. Pa je bolje, procijenili su ovlašteni procjenitelji, ljudima dati iluziju normalnog života nego ih prepustiti turobnim mislima.

 

87

Mjere i slično nisu mnogo značile većem broju nama nepoznatih lica koje je policija prošlog tjedna zatekla na zabavi u kući u mjestu Podgrađu kod Omiša. Bilo ih je 87. Koliko se da razabrati iz objavljenoga o eventu, u kući je poslovao ilegalni ugostiteljski objekt s alkoholnim i bezalkoholnim pićima, kako i priliči. "Policijski službenici proveli su operativno-taktičku radnju racije prilikom koje su u prizemlju obiteljske kuće zatekli 87 osoba. Uhićena je jedna osoba i nad njom je proveden kriminalističko istraživanje", pohvalila se policija i dodala kako postoji osnovana sumnja da je uhapšeni tridesetšestogodišnjak počinio kazneno djelo "nedozvoljene igre na sreću" i prekršaj iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Policija je, ako smijemo primijetiti, bila bitno brža nego nedavno kada je bivši, a možda i budući, splitski Bandić, poznat i kao Željko Kerum, u konobi "Pršut" ugostio veći broj pripadnika lokalne sudačke elite. I bitno efikasnija nego na Bandićevu sprovodu. Policija je uvijek znala realno procijeniti snagu protivnika. Što znači da o ovom iz okolice Omiša znamo da nije pretjerano bitan, bez obzira na to što nemamo pojma tko je.

 

Lopov

U skladu s prethodnom viješću, rubriku ovog tjedna završavamo informacijom o beskućniku Nenadu osuđenom na osam mjeseci zatvora zbog krađe Vegete i suhomesnatih proizvoda iz Spara, čijim se trgovinama, također prema presudi, ne smije približiti narednih 20 mjeseci. Županijski je sud ostao hladan na njegovu obranu da je ukradeno vratio. Eto, nije točno da se zbog ekstremne sporosti pravosuđa nikome u Hrvatskoj ne smije reći da je lopov. Smijete Nenadu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više