Novosti

Kronika

Ojkači u Silašu

Održana 11. folklorna manifestacija ‘Silašijada’: Pjevači zagrebačkog pododbora SKD-a ‘Prosvjete’ predstavili su se i ojkačama

47uv19mv7k5zyxjhsq4mjq5wis2

Takmičenje za najljepšu gospođu u narodnoj nošnji

Selo Silaš bilo je domaćin tradicionalne, jedanaeste ‘Silašijade’. Na manifestaciji koju je organizirao KUD ‘Zora’, svoja umijeća osim domaćina predstavili su gosti iz pododbora ‘Prosvjete’ iz Zagreba i Slatine, SPKD ‘Prosvjeta’iz Srednje Slatine u Republici Srpskoj i dječje pjevačko društvo u sastavu udruženja ‘Čuvari srpskih običaja’ iz Medine u Mađarskoj.

Manifestacija je počela takmičenjima u starim sportovima – bacanju kamena s ramena, skoku u dalj iz mjesta, potezanju užeta, obaranju ruke i štafetnim trkama ‘na krkače’ i u džakovima. Osim takmičenja predstavljeni su rukotvorine i mjesni običaji, a održan je i izbor za najljepšu devojku u narodnoj nošnji. Zamjenica predsjednika silaškog KUD-a Branka Karan u izjavi za Novosti naglasila je zadovoljstvo održanom manifestacijom.

- Naš cilj je da za držimo dugogodišnje i steknemo nove prijatelje s kojima bismo razmenjivali posete. Zato su ove godine naši su gosti po prvi put bili članovi ‘Prosvjete’ iz Zagreba. Osim toga, svi članovi dječjeg pjevačkog društva su Mađari koji pjevaju na srpskom jeziku - rekla je Branka Karan.

Naglasila je da su domaćini zvali više KUD-ova ali se neki nisu mogli odazvati. S jedne strane, počela je škola, a društva nakon letnje pauze tek sredinom septembra počinju s radom.

- Na ručku smo imali preko 160 učesnika i gostiju, a publike je bilo stotinjak jer dvorana u kojoj se održavala manifestacije nije prevelika. Drago mi je da smo se lijepo družili, da su gosti zadovoljni i da smo uspjeli da dogovorimo dva gostovanja - rekla je Branka Karan, naglasivši i da je KUD ‘Zora’ jedino društvo s područja općine Šodolovci. Zadovoljstvo gostovanjem je izrazio i član muške pjevačke grupe Stojan Latinović.

- Naša grupa u okviru zagrebačkog pododbora postoji nekoliko mjeseci i za razliku od folklora gdje su mlađi ljudi, članovi naše grupe su starijih godišta, rekao je Latinović i naglasio da su se domaćinima iz Silaša predstavili i ojkačama koje, iako su narodno blago i tradicija, smetaju nekim zlonamjernim pojedincima i grupama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više