Novosti

Politika

Obilježen Aranđelovdan - krsna slava VSNM-a Zagrebačke županije

Predstavljena knjiga Hrvoja Petrića i Filipa Škiljana ‘Iz povijesti Srba u Zagrebačkoj županiji od prvih doseljavanja do današnjih dana’

Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije obilježilo je 24. novembra svoj dan i krsnu slavu - Aranđelovdan. Uz prisustvo velikog broja aktivista i predstavnika lokalne samouprave, tom prigodom predstavljena je knjiga Hrvoja Petrića i Filipa Škiljana ‘Iz povijesti Srba u Zagrebačkoj županiji od prvih doseljavanja do današnjih dana’, a događaj je uveličao i nastup folkloraša pododbora ‘Prosvjete’ iz Vojnića.

Predstavljajući knjigu Škiljan je istaknuo dobre odnose između Srba i Hrvata na tom području, naglasivši da su - za razliku od sela gdje Srbi žive od 15. i 16. vijeka - u Veliku Goricu, Zaprešić i Samobor doseljavaju kasnije iz drugih dijelova Jugoslavije. Spomenuo je velike gubitke srpskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

- Neki su poginuli u partizanima, mnoge su pobile ustaše, a brojni su prekrštavani ili prisilno iseljavani u Srbiju. U drugoj polovini prošlog vijeka sela su opustjela, prvo zbog mladih koji su otišli u gradove, a onda i zbog odlaska na rad u zapadne zemlje - podsjetio je Škiljan, zahvalivši svima koji su pomogli da se prikupi građa i napiše ova knjiga.

Nakon što je predsjednik VSNM-a Dragiša Pilipović pozdravio prisutne, sveštenik Mihajlo Žikić uz sasluženje đakona Branimira Jokića, osveštao je slavski kolač, a zamjenik predsjednika Dragoljub Geratović predstavio izvještaj za ovu i plan rada za narednu godinu.

- Članovi našeg VSNM-a bili su na brojnim komemoracijama, od Jasenovca, Jadovna, Siska i Gline do Srba i Petrove gore, a ove smo godine prvi puta išli na komemoraciju u Gošiće i Varivode - rekao je Geratović.

Podsjetio je na sudjelovanje u sportskim susretima održanim 23. juna u organizaciji VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije i dobru suradnju s tim vijećem, kao i s vijećima Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije te predstavnicima Međimurske županije.

Odnose sa SNV-om i srpskim manjinskim vijećima ocijenio je odličnim, ističući da suradnja odlično funkcionira, što se vidjelo i u pomoći oko opremanja novog prostora sjedišta vijeća.

- Odnosi sa Zagrebačkom županijom, na žalost, nisu tako dobri. Sve manjine, bez obzira na brojnost i programe, dobivaju podjednako novca zbog čega nismo članovi manjinske koordinacije u županiji, rekao je Geratović, izrazivši nadu da će novo rukovodstvo Skupštine omogućiti da u financiranju manjina ubuduće zažive kriteriji koji se sada ne primjenjuju. Među prioritete u 2019. naveo je pripremu i organizaciju izbora za manjinska vijeća.

Potpredsjednica županijske Skupštine Ljubica Ambrušec također je izrazila nadu da će odnosi biti bolji, istaknuvši da od 1.850.000 kuna, koliko se izdvaja za aktivnosti manjina, srpska dobiva oko 370.000 kuna.

Prisutnima su se obratili i drugi gosti među kojima i predsjednik VSNM grada Varaždina Mile Sekulić koji je domaćinima poklonio knjigu o krsnim slavama, dok je predsjednik pododbora ‘Prosvjete’ u Karlovcu Milan Lapčić darovao sliku nacrtanu na koloniji, a historičar Mile Dakić jednu od svojih knjiga. Riječi pozdrava i čestitke uputili su i Bogdanka Srdić Vulpe, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, konzul u ambasadi Srbije u Zagrebu Nenad Maričić i predsjednik VSNM-a Splitsko dalmatinske županije Marko Tomasović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više