Novosti

Kronika

Novosadski dogovor

Odjeci svečanog otvorenja rodne kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu: "Srbija mora redefinirati svoj cjelokupan okvir zaštite prava nacionalnih manjina, jer se dosadašnji pokazao kao neučinkovit i neadekvatan", kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić

Large nenad 2

(foto HNV)

Hrvatska zajednica u Srbiji je 16. oktobar, datum rođenja austrijskog vojskovođe i hrvatskog bana Josipa Jelačića dočekala zadovoljna zbog svečanog otvorenja njegove rodne kuće u Novom Sadu, za što je zaslužan i državni vrh Srbije. S obzirom da je svečanom činu prisustvovao hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman, teme njegovih razgovora s prisutnim predsjednikom Aleksandrom Vučićem prevazišle su doprinos Srbije boljem životu jedne od manjina. Dotaknuto je pitanje 1.869 nestalih koje potražuju obje strane, a što bi trebala biti tema skorašnjeg sastanka komisija za nestale dviju zemalja. Vlada Srbije je u julu ove godine za 600.000 eura otkupila i obnovila objekt u kojem na 300 četvornih metara Hrvati Novog Sada imaju kulturni i administrativni centar. Svečano otvaranje bilo je prilika da Vučić i Grlić Radman iznesu namjeru gradnje boljih odnosa.

"Želja Srbije bila je da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije njeni građani, da trebaju uživati sva moguća prava i da je Srbija njihova domovina. Za odnose Srbije i Hrvatske teško može da se kaže da su bili sjajni, ali je sada važniji posao koji ima da se obavi u budućnosti pa je neophodno da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i povjerenje ključne poruke", rekao je Vučić. Ministar Grlić Radman izjavio je da događaj može postati simbol želje za još snažnijim kretanjem u rješavanje svih otvorenih pitanja te izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije uz iskren i otvoren dijalog dviju država.

"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", naglasio je Radman. Za komentar značenja ovog događaja zamolili smo predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnu Vojnić.

- Dugo vremena se nisu događali značajniji pomaci, a mi smo zajednica koja primjećuje i hvali korake naprijed, pa čak i one minimalne. Ovo su krupniji, za nas značajni pomaci, jedni od onih na koje se čekalo i više od desetljeća. Ostaje da se pomaci dogode i u onim za Hrvate u Srbiji najvažnijim i krucijalnim pitanjima - sudjelovanju u procesu donošenja odluka te uključivanju predstavnika hrvatske zajednice u državne institucije, politički sustav i organe vlasti na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini. Ovo su odlični počeci. Vjerujemo da ćemo uskoro na djelu vidjeti i politike koje će poštivati međunarodne obveze, bilateralne sporazume i visoke standarde zaštite manjina – izjavila je Vojnić.

Po njenim riječima, spomenuti pomaci predstavljaju elementarne uvjete za funkcioniranje zajednice. Iznijela je primjer nedavno dobivenog prostora u Beogradu u kojem ranije hrvatska zajednica nije imala ovakvu mogućnost, pa je sustavna komunikacija s predstavnicima vlasti i institucijama bila otežana.

- Na ovaj način pravimo korake da među našim narodom budu prisutne i institucije i mi, i ono što radimo postane vidljivije u javnosti. Pozdravljamo ispunjenje naših zahtjeva i iznimno smo zadovoljni realizacijom naše suradnje s predstavnicima države. Iako nam predstoji mnogo posla, uvjerena sam da ćemo zajedno pronaći rješenja i za druga otvorena pitanja – nastavlja predsjednica HNV-a.

Kako naglašava, pitanje političkoga predstavljanja na svim razinama jeste jedno od najvažnijih kad se govori o unapređenju položaja hrvatske manjine. Međutim nije važno samo da Hrvati u Srbiji dobiju političko predstavništvo, već da se ostvare njihovo zapošljavanje u javnome sektoru, jednake mogućnosti za adekvatnu participaciju, ulaganje u područja naseljena Hrvatima i uključivanje u strateške projekte.

- Nama je važno da na ključnim pozicijama koja se tiču ostvarivanja manjinskih prava i unaprjeđenja položaja manjina budu uposleni i naši stručnjaci. Srbija mora redefinirati svoj cjelokupan okvir zaštite prava nacionalnih manjina, jer se dosadašnji pokazao kao neučinkovit i neadekvatan, pa i oko odsustva garantiranoga mandata kako je to ustrojeno u Hrvatskoj. Uvjerena sam i u mogućnost rješavanja ovih otvorenih pitanja, dokle god je dijalog iskren i za njim postoji volja - istaknula je naša sugovornica.

Napominje da se kroz konstruktivnu suradnju jača i međusobno institucionalno povjerenje, ali i povjerenje Hrvata da su institucije domicilne države spremne rješavati probleme njih kao ravnopravnih građana i poreznih obveznika.

- Kad su u pitanju sveukupni hrvatsko-srpski odnosi, uvjereni smo da se kroz rješavanje otvorenih pitanja doprinosi unaprjeđenju međusobnih odnosa. Rješavanje manjinskoga pitanja Hrvata u Srbiji jeste i jedno od temeljnih obveza između dvije države koje dugo nije bilo u fokusu institucija u Srbiji, a sada kada se krenulo u rješavanje, nesumnjivo je i da naša matična domovina gleda pozitivno, kaže. Što se tiče pitanja nestalih, to je za predsjednicu HNV-a jedan od težih problema za obje države.

- Od srbijanske strane očekujemo razumijevanje za naše žrtve kroz dostojanstvene komemoracije, ali i procesuiranje svih zločina počinjenih nad Hrvatima u Vojvodini tijekom 90-ih. Praksa koju su započeli premijer Andrej Plenković i Vlada kojoj je on na čelu kad je u pitanju komemoriranje srpskih žrtava rata u Hrvatskoj, nesumnjivo može biti dobar smjerokaz i za kreatore politika u Srbiji - smatra Vojnić.

 

Pod jednom zastavom

Predsjednicu HNV-a pitali smo i za simboliku uređenja Jelačićeve rodne kuće.

- To nas ima daleko veće značenje od kulturnog i administrativnog centra u glavnom gradu AP Vojvodine. To je najprije priznanje da je to dio kulturne baštine Hrvata u Srbiji, znak podrške očuvanju identiteta, ali i pokazatelj kako je darovatelj veliki, jer se ne boji rasta drugih. Velika je simbolika također i u tome što ovaj projekt predstavlja poveznicu između Srba i Hrvata, ali i svih onih koji u njoj vide jednu zastavu, baš onakvu pod kakvom nas je i ban Jelačić sve skupa vodio. Zastavu koja je simbol zajedništva, jednako kao i vjerujem, rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu – rekla je Vojnić. U čestitci koju je svečanim povodom HNV-u poslao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ističe se da je Jelačić važan i za Srbe u Hrvatskoj čiju je podršku uživao i pod čijom su komandom mnogi od njih služili zajedno s Hrvatima, uz podsjećanje da se Jelačić kao novi ban zakleo patrijarhu Josifu Rajačiću.

- U činjenici da je rodna kuća bana Jelačića postala centar hrvatske zajednice u Srbiji vidimo važnu činjenicu u ostvarivanju vaših prava i važan simbol u unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa - naglasio je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više