Novosti

Kronika

Novog mosta nikad dosta

Mještani Veljuna i Perjasice iščekuju izgradnju: Otkako je bujica odnijela koranski drveni most, tri godine nema kod nas noćenja, ne prodajemo ni med ni sir. Svi smo na neki način blokirani, kaže Milica Gojsović iz Veljuna

Stari drveni most na Korani u Veljunu koji je spajao lijevu ‘perjasičku’ stranu rijeke i desnu ‘veljunsku’ stranu ove riječne ljepotice, visoki vodostaj od preko osam metara odnio je u jesen 2014. godine. Milanovićeva vlada je zahvaljujući saradnji sa SDSS-om, odmah osigurala deset miliona kuna za izgradnju novog mosta. No, kako to kod nas često biva, pored sredstava potrebno je riješiti i brojna ‘administrativno-birokratsko-papirnata pitanja’. Taj proces, nažalost, još uvijek traje i uskoro bi se trebala riješiti preostala imovinsko-pravna pitanja, jer dokumentacija je navodno gotovo, pa da izgradnja konačno započne. Novi most će biti nekih stotinjak metara nizvodno od starog i radit će se o armirano-betonskom mostu od desetak metara visine kako ga voda ne bi ponovo odnijela.

Prvog jula na Korani je održana Prva kordunaška grahorijada, ali nažalost nije bilo Perjasičana s lijeve obale, jer bi oni do Veljuna i natrag morali putovati stotinjak kilometara. Svi sudionici su gledali sa nostalgijom prema drvenim ostacima i stupovima na kojima je nekada stajao stari drveni most. Najčešće pitanje je bilo: kada će započeti izgradnja novog mosta?

- Vjerujem i uvjerena sam da će pored ovog srušenog mosta uskoro biti postavljeni novi temelji i da će započeti izgradnja novog. To je pitanje života za ove ljude koji su već dovoljno dugo čekali gradnju - kaže Tatjana Vujičić Vlačić, jedna od organizatorica Prve grahorijade.

- Ljudi koji ovdje ne žive ne znaju šta je značio ovaj most, bez obzira koliko star i nesiguran bio. Ipak smo mi prelazili na perjasičku stranu, a oni na ovu našu i do Slunja su imali prijeći kojih 20-30 kilometara, dok danas moraju napraviti stotinjak kilometara. Kako to god djelovalo neobično, mnogi su nam turisti dolazili sa perjasičke strane, prije svega avanturisti. Tri godine nema kod nas noćenja, ne prodajemo ni med ni sir. Svi smo na neki način blokirani. Jedva čekam da počne izgradnja mosta - kaže Milica Gojsović, predsjednica kordunaškog Udruženja žena ‘Tradicija Korduna’ iz Veljuna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više