Novosti

Kronika

Novac za OPG-ove

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo novac za projekte: Poljoprivrednicima s područja Pakraca i Lipika dodijeljena su sredstva u visini do 60.000 kuna

03pr9y2u4sgxh4xt4lqvom8dptf

Sastanak s poljoprivrednicima

Vlasnici Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Pakraca i Lipika mogu biti zadovoljni rezultatima Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo desetak projekata za male OPG-ove s područja Pakraca i Lipika, a radi se o iznosima od po 60.000 kuna, dobivenima nakon jednostavne procedure provođenja i izvještavanja o utrošku sredstava.

Program financiranja projekata rezultat je suradnje HDZ-a, Kluba zastupnika SDSS-a i Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Namijenjen je jedinicama lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti, dakle najnerazvijenijim općinama i gradovima u kojima živi preko pet posto pripadnika nacionalnih manjina. Za sredstva mogu konkurirati i dobiti ih svi stanovnici tih sredina.

U izjavi za Novosti Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca i predsjednik VSNM-a Požeško slavonske županije, izrazio je zadovoljstvo što je ove godine sredstva dobilo više gospodarstava nego ranije jer je u prethodne dvije godine sredstva ukupno dobilo šest OPG-ova.

- Odobreni projekti su uglavnom usmjereni na sadnju trajnih nasada, odnosno nabavku sadnica oraha i šljiva, proširenje osnovnog stada, pri čemu se uglavnom radi o ovcama, nabavku nove i rabljene mehanizacije i opreme, nabavku plastenika i kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Pored ovoga, moguće je ulagati u cijeli niz drugih prihvatljivih aktivnosti, ali je vidljiv veliki interes i potreba poljoprivrednika za ulaganje u mehanizaciju - rekao je Ivanović.

Istaknuo je da će tim sredstvima vlasnici OPG-ova, uglavnom mlađi ljudi iz Kusonja, Pakraca, Šeovice, Kukunjevca i Japage, proširiti svoja gazdinstva.

- Veliki doprinos u procesu dali su suradnici Centra za razvoj SNV-a s kojima smo intenzivno surađivali. Osim što su pomagali u pisanju najvećeg dijela projekata, zajednički smo organizirali besplatno savjetovanje za poljoprivrednike koji su iskazali interes za ovaj natječaj. Vjerujem da će ovogodišnji rezultati svakako biti poticaj i drugim mladim poljoprivrednicima. Da oni koji još nisu registrirali OPG-ove, konkuriraju za dodjelu sredstava, a ostali da se 2021. uključe kad bude raspisan novi natječaj - rekao je Ivanović koji je s dobitnicima upriličio radni sastanak.

Izrazio je zadovoljstvo i rezultatima natječaja za komunalnu infrastrukturu na kojem su mogle aplicirati jedinice lokalne samouprave. Općina Pakrac dobila je sredstva za projekt namijenjen nacionalnim manjinama, dok je Lipik dobio sredstva za asfaltiranje dionice puta prema selu Šeovica.

- Najviše raduje što je općina Brestovac dobila sredstva za izgradnju drvenog mosta koji spaja sela Orljavac i Podsreće, a koji će mještanima ovog potonjeg sela s 30-ak stanovnika, omogućiti kraći put do Brestovca i Požege gdje se nalaze potrebne službe i ustanove - rekao je Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više