Novosti

Politika

Nova tužba HRT-a protiv predsjednika HND-a 

Hrvatsko novinarsko društvo objavilo da je Hrvatska radiotelevizija podigla još jednu tužbu protiv Hrvoja Zovka zbog kaznenog djela klevete, iz HRT-a tu vijest demantiraju, pa iz HND-a odgovaraju faksimilom tužbe 

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, dobio je i treću tužbu od Hrvatske radiotelevizije. HRT je svog suspendiranog novinara ovaj put tužio zbog kaznenog djela iz članka 149. Kaznenog zakona koji se odnosi na klevetu. Kako nam je kazao Zovko, ne zna detalje tužbe, s obzirom da je dobio samo poziv za ročište koje će se održati 31. listopada na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

U spomenutom članku 149. stoji da će onaj 'tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita' kazniti  novčanom kaznom do tristo šezdeset dnevnih iznosa, a ako to djelo počini 'putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba', kaznit će se s kaznom do petsto dnevnih iznosa.

HRT je u utorak objavio saopćenje u kojem demantiraju da su protiv Zovka podnijeli još jednu tužbu. 'Hrvatska radiotelevizija odbacuje sve neistine koje je HND danas putem e-maila uputio svojim članovima te objavio javnosti na svojoj web stranici. Naime, Hrvatska radiotelevizija nije podignula još jednu tužbu protiv Hrvoja Zovka te oštro osuđuje svako obmanjivanje javnosti lažnim vijestima', stoji u priopćenju HRT-a.

U HND-u pak ističu da HRT svjesno širi lažne vijesti i obmanjuje javnost kada tvrdi da protiv Zovka nisu podigli novu, treću tužbu. Ističu da je Zovko za nju doznao u utorak, 17. rujna, kad je primio poziv Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu da dođe na ispitivanje na taj sud u svojstvu okrivljenika, a u povodu HRT-ove tužbe. Treći postupak protiv Zovka očito je pokrenut ranije, ali je on, kao i cijela javnost, za njega saznao tek jučer. Uprava HRT-a je sve vrijeme znala za treću tužbu i da je htjela, mogla ju je zaustaviti.

U priopćenju HND podsjeća da je HRT protiv predsjednika HND-a prvo 7. prosinca 2018. godine podnio tužbu te ga u parničnom postupku – pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu – tereti za iznos od oko 10.800 kuna zbog navodne štete koju im je počinio navodno ne vrativši HRT-u opremu koju je bio zadužio dok je tamo radio kao novinar i urednik. HRT je potom, također lanjskog prosinca, protiv predsjednika HND-a podigao drugu tužbu, i to radi naknade navodne štete zbog povrede časti i ugleda, koju im je navodno prouzročio svojim javnim istupima. HRT ovdje od Zovka potražuje 250.000 kuna, uz pripadajuće kamate. Sada, u trećem postupku po tužbi HRT-a Zovka se tereti za kazneno djelo iz članka 149., stavaka 1 i 2 Kaznenog zakona, točnije – za klevetu.

'Iz navedenoga se može zaključiti da je aktualna Uprava HRT-a taj javni medijski servis pretvorila u sudskog progonitelja vlastitih novinara, novinara drugih redakcija i HND-a kao cehovske novinarske udruge te da istodobno to javno negira i laže javnosti o postojanju tužbi koje pokreće. Zabrinjavajuće je da pritom zloupotrebljava informativne emisije HRT-a, i to na račun svih građana, obveznika RTV-pristojbe. Umjesto da im pruži kvalitetan program i točne informacije, ona im uzima novac, servira obmane i pritom im se ruga, po principu 'naš interes ujedno je i javni interes'', ističu u priopćenju koje potpisuju potpredsjednici HND-a Danka Derifaj i Branko Mijić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više