Novosti

Politika

Nova ljevica i platforma Možemo! danas razgovaraju o predizbornoj koaliciji

Članovi Nove ljevice predstavili novi program: protive se uvođenju eura, privatizaciji voda i šuma i zalažu za ukidanje drugog mirovinskog stupa

N9oqtu7u5hpdtpajoqquxh02n9i

Nova lica Nove ljevice (foto Goran Borković)

Nova ljevica će izaći na izbore za Europski parlament. O zajedničkom nastupu pregovaraju s drugim strankama pozicioniranima lijevo od SDP-a, ali ne odbacuju mogućnost da se pred biračima pojave i samostalno. Tim su povodom predstavili novi program i ljude koje su ga pisali. Cilj im je, kažu, da konačno od sebe odlijepe etikete 'salonskih ljevičara' i stranke sa samo nekoliko prepoznatljivih lica.

- Sigurno idemo na izbore. Pokušat ćemo pritom ne samo okrupniti lijevu opciju, nego i uspostaviti dugoročnu suradnju s drugim strankama, ali ako bude potrebno - mada to nije primarna intencija - na izbore ćemo izaći i sami. Razgovaramo sa strankama iz platforme Možemo!, s kojima smo otišli najdalje u pregovorima koje nastavljamo danas, ali i s još nekima s lijevog spektra - kazao je u ponedjeljak predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina na tiskovnoj konferenciji.

Prema njegovim riječima, na listi za buduće europarlamentarce sigurno će se naći potpredsjednica stranke Rada Borić koja je vodila program, kao i on, kao predsjednik, a ovisno o ishodu budućih pregovora pridružit će im se i još neko ime iz Nove ljevice.

Markovina je također kazao da je primarni cilj postići vidljiv rezultat koji bi u slučaju široke lijeve koalicije mogao dovesti do, ako ne ulaska u Europski parlament, onda sigurno do realnih šansi da lijeva opcija na idućim parlamentarnim izborima uđe u Hrvatski sabor.

S obzirom da se konferencija održavala u Novinarskom domu, Markovina nije zaboravio podržati novinarski prosvjed u subotu, kao i osuditi izbacivanje novinara HRT-a s tiskovne konferencije zagrebačkog SDP-a, s obzirom da cilj bojkota javnog medijskog servisa zbog 36 tužbi protiv novinara i medija, a koji su organizirale nevladine udruge, nije onemogućavanje novinarki i novinara da rade svoj posao, nego upozoravanje na stanje na HRT-u. Tako Nova ljevica na današnju presicu nije zvala HRT, ali kad su usprkos tome došli, nitko ih nije spriječio da rade svoj posao, jer to, kako je rekao Markovina, ne bi bilo ni kolegijalno ni drugarski.

Predstavljeni program članovi Nove ljevice radili su punu godinu dana želeći da predstave ne samo one koji su ga pisali, nego i širinu koju stranka ima. Osnovni ciljevi su zadrugarstvo, solidarnost, pošteno oporezivanje uz ukidanje 'crkvenog poreza', rješavanje problema blokiranih i prezaduženih, zadržavanje kune umjesto uvođenja eura, svima dostupan širokopojasni internet, ukidanje drugog mirovinskog stupa…

Nadežda Čačinovič kazala je da Nova ljevica želi pokazati da o svim pitanjima ima jasan stav, ali i pokazati da u Hrvatskoj može postojati otvoreno društvo.

- Detaljno smo razradili ona pitanja do kojih nam je posebno stalo kako bismo dokazali da može i drukčije i bolje, kao i da stanje u Hrvatskoj ne treba biti ovakvo kakvo je sada – kazala je Nadežda Čačinovič.

Goran Gazivoda predstavio je ekonomski program koji se temelji na kooperativnosti i ekonomskom razvoju, nasuprot inzistiranju na konkurenciji i rastu. Naglasio je važnost kružne ekonomije i zadrugarstva kao nositelja razvoja. Ekonomski program, istaknuo je, temelji se na jednakosti, ravnopravnosti, odgovornosti i demokratskom upravljanju kao modelu pravednog i održivog razvoja proizvodnje s jasnim odlučivanjem - jedan član, jedan glas.

Govoreći o poljoprivredi, Martina Uzelac istaknula je važnost zadržavanja OPG-ova, širenje zadrugarstva i osnivanje zadružnog saveza, banke i tržnice koja bi omogućavala razmjenu dobara. Osman Perić se založio za investiranje u javno zdravstvo, povećanje ulaganja i restrukturiranje duga, kazvaši da je Hrvatskoj potreban racionalan zdravstveni sustav koji neće biti baziran na lobiranju, nego na racionalnim javnim politikama.

Jagoda Milidrag Šmit ističe potrebu ukidanja drugog mirovinskog stupa jer se sigurnost mirovine ne može prepustiti 'casino-ekonomiji'. Podsjetila je da su taj model odbile sve stare članice Europske unije, uz Češku i Sloveniju, a da je na kraju opstao samo u – Hrvatskoj. Nazvala ga je 'fenomenalnim zagrljajem političkih elita i financijskog sektora na štetu ekonomske socijalne sigurnosti budućih umirovljenika'.

Članovi Nove ljevice također su upozorili na devastaciju i privatizaciju javnih prostora, založili se za zabranu privatizacije voda, šuma i elektroenergetskog sustava, posebno upozoravajući na kulturnu politiku koju provodi Vlada Andreja Plenkovića koja je, osim po retorici, jednaka onoj pogubnoj Zlatka Hasanbegovića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više