Novosti

Društvo

Nogometni korporativci

Osnivanje europske nogometne Superlige izazvalo je pogolemu javnu raspravu i u Hrvatskoj. Svi su zauzeli izričito kritičko stajalište o činu 12 najbogatijih klubova kontinenta riješenih da se posve izoliraju od ostalih, pa nastave dijeliti basnoslovne prihode

Large intrigator  lasi%c4%87

(foto Igor Kralj/PIXSELL)

Nedavno osnivanje europske nogometne Superlige izazvalo je pogolemu javnu raspravu i u Hrvatskoj. Takoreći svi su ovdje zauzeli izričito kritičko stajalište o činu 12 najbogatijih klubova kontinenta riješenih da se faktički posve izoliraju od ostalih, pa nastave dijeliti basnoslovne prihode od televizijskih prava isključivo među sobom. Odjednom je simpatiju većine osvojila i poslovična "ulica"; doduše, ovaj put ekskluzivno ona engleska. Tamošnji su navijači najprije prinudili američke britanske, ruske i arapske klupske vlasnike da odustanu od ultimativnog natjecateljskog i tržišnog elitiziranja. Nastavilo se zahtjevima da engleski parlament usvoji zakon po uzoru na Njemačku, gdje vlasnici klubova moraju većinski biti upravo navijači. Sad čekamo daljnji razvoj odnosa nakon kojega više ništa neće biti isto.

Ili možda ipak hoće, avaj: ni u Bundesligi taj famozni "Regel 50+1" ne garantira neovisnost nogometa o sveprisutnom tržištu. Madridski je Real, vlasnički organiziran po sličnome modelu, tamo zvanom "socios", dobar primjer toga kako pouzdano kapital nalazi svoje puteve za istiskivanje prioriteta lokalne zajednice u korist profita na globalnom planu. Bedasto bi bilo očekivati da puko narodno vlasništvo u okruženju prilagođenom nadasve privatnim interesima nadvlada ukupnu društvenu neravnotežu s kojom i navijači i klubovi žive svakodnevno. Zadana realnost poslovanja ne ostavlja prostora za laganu ekonomsku emancipaciju, kako u nogometu tako i generalno.

Hrvatska je u svjetlu tih događaja ponudila zanimljivu refleksiju na margini jedinstvenog nogometno-ekonomskog poprišta. Trener NK Osijeka Nenad Bjelica je povodom jednog lošeg rezultata i vlastitog osjećaja počinjene mu nepravde javno napao "korporaciju" koja vlada ovim sportom u Hrvatskoj, i ovogodišnje prvenstvo prozvao neregularnim. Jasno, zbog kartelizacije sektora koji poput nekakve infralige predvodi Dinamov gazda Zdravko Mamić. Pustimo načas Bjeličinu dosadašnju nedosljednost; ništa se ovdje nije u međuvremenu promijenilo, trenerski je lament raznesen vjetrom, a nitko ne spominje ni činjenicu da su navijači već u posjedu jednog domaćeg prvoligaša. Očito ćemo još neko vrijeme komentirati tu istu problematiku isključivo u europskom kontekstu, pa možda jednog dana nešto masovnije dođemo i do samih sebe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više