Novosti

Društvo

Radnici bez dokumenata štrajkaju u Francuskoj

Stotine radnika i radnica bez dokumenata štrajkaju u Parizu i traže legalizaciju svog radnog statusa. Dostavljači, čistači ulica, perači posuđa, zahtijevaju da se uvaži njihov esencijalni rad tijekom pandemije. Procjenjuje se da ih u cijeloj Francuskoj ima između 300 i 400 tisuća

Large rsz 1%c5%a1trajk radnika dr cgt trade unionv1

(foto CGT Trade Union)

Stotine radnika bez dokumenata na području Pariza od ponedjeljka su u štrajku i traže legalizaciju svog radnog statusa. Većina radnika i radnica, koji rade  u sektorima poput ugostiteljstva, dostave i prikupljanja otpada, ističe kako su tijekom pandemije bili i ostali na "prvoj crti bojišnice".

Opća konfederacija rada (CGT), koja koordinira štrajk, održala je brojne sastanke s različitim poslodavcima, a ilustrativan je bio sastanak između uprave pariškog Caféa Marlya i perača suđa bez dokumenata koji su tamo zaposleni kao "statisti".

Pandemija je dovela do povećane nesigurnosti radnika zbog činjenice da nisu imali službeni radni ugovor i stoga nisu mogli dobiti nikakve beneficije i zaštitu. I bez pandemijskog konteksta, radnici bez dokumenata u Francuskoj godinama traže da se njihova situacija regulira. Krajem 2019. godine, nekoliko mjeseci prije početka pandemije, brojni radnici mobilizirali su se u Parizu, nakon čega su neki i uspjeli dobiti dokumente.

Međutim, problema je još mnogo za ostale kojima nije ukazana takva milost. Procjenjuje se da je u Francuskoj danas od 300 do 400 tisuća radnika i radnica bez dokumenata, poznatih kao sans papiers. Mnogi od njih u Francusku su došli iz sjeverne Afrike, ali i iz istočne Europe i južne Azije.

Francuska redovno i deportira ljude koji nemaju reguliran pravni status u zemlji. Zanimljivo je kako je 2020. godine Francuska deportirala duplo manje ljudi nego godinu ranije (devet tisuća 2020. godine naspram 19 tisuća 2019. godine). Iako se pad deportacija dijelom može pripisati otežanoj organizaciji putovanja i zatvaranjima granica, svakako se može pripisati i tome što je jeftina radna snaga nedokumentiranih radnika i radnica bila još potrebnija tijekom pandemije.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više