Novosti

Politika

Nećemo poklone, nećemo cveće – hoćemo plate veće

‘Danas se Osmi mart obilježava poklanjanjem cvijeća i drugim izrazima privrženosti, a nekada je taj dan obilježavan štrajkovima i sindikalnim akcijama’, rekla je Nina Čolović na predavanju ‘Potisnuta historija Osmog marta’ održanom u zagrebačkoj ‘Prosvjeti’

Zagrebački pododbor ‘Prosvjete’ i ove je godine bogatim kulturnim programom obilježio Međunarodni dan žena. Prisutne, među kojima je bila i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, pozdravila je predsjednica pododbora Aneta Lalić, ističući da je zagrebački pododbor ‘Prosvjete’ među rijetkima koji tradicionalno obilježavaju Dan žena. Zahvalila se svojoj zamjenici Milijani Nožinić, voditeljima sekcija koje su učestvovale u programu, kao i ostalima zaslužnima za organizaciju skupa.

Obilježavanje Dana žena i ove je godine imalo aktivističku notu u vidu predavanja, koje je pod nazivom ‘Potisnuta historija Osmog marta’ održala Nina Čolović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj.

- Danas se Osmi mart obilježava poklanjanjem cvijeća, bombonijera i drugim izrazima privrženosti, no nekada je taj dan obilježavan štrajkovima i sindikalnim akcijama - rekla je Nina Čolović. Početak njenog predavanja bio je praćen fotografijom tekstilne tvornice DTR, čijim je radnicama uskraćeno pravo na zaradu.

- Žene su u socijalizmu imale radnička prava, ali su propašću tog sistema potisnuta i ženska prava. A upravo je iz tekstilnih tvornica započeta inicijativa za ravnopravnost žena i ostvarivanje radnih prava, među kojima je i sigurnost na poslu - rekla je Nina Čolović i dodala da je Osmi mart povezan sa štrajkom 1908. godine u SAD-u, kad je na inicijativu jedne 17-godišnje radnice 20.000 žena povorkom na ulicama tražilo svoja prava.

Podsjetila je da je 1910. godine u Kopenhagenu održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale i da je tada na prijedlog Clare Zetkin, marksističke aktivistkinje, proglašen Međunarodni dan žena.

- Godinu dana kasnije taj je dan obilježilo milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a kasnije se on proširio na druge zemlje svijeta - rekla je predavačica i dodala da su Februarsku revoluciju 1917. godine u Rusiji pokrenule žene.

U kulturnom dijelu programa nastupili su folklorna sekcija zagrebačke ‘Prosvjete’ pod vodstvom Nade Komljenović i ZborXop pod vodstvom Jovane Lukić, koji je dio pjesama otpjevao sa sastavom ‘Kamene babe’. Nastupila je i ženska hrvatsko-srpska pjevačka grupa, dok je gimnazijalac Nenad Kolundžić recitirao pjesmu ‘Žena je tajna’ Stanoje Jovanovića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više