Novosti

Društvo

‘NDH, jedina im domovina’

Otkrivanju filoustaške ploče u Miličanima 1993. godine prisustvovali su potpredsjednik Vlade Vladimir Šeks, zastupnik Luka Bebić i državni odvjetnik Stjepan Herceg. Unatoč opetovanim upozorenjima Arsena Bauka, ona još nije uklonjena

2bldvd424etw1bsvc3sd617ngj7

Jedina moja, tebi pjevam ja – spomen-ploča u Miličanima

Zaslugom saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka još prije četiri godine hrvatska je javnost obaviještena da na društvenom domu u Miličanima kod Sokolovca stoji spomen-ploča s istaknutim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’. Međutim, nadležne institucije još uvijek nisu ništa poduzele kako bi ona bila uklonjena.

Na ploči je ispisan tekst: ‘Hrvati iz Miličana koji su svoje živote položili na oltar Nezavisne Države Hrvatske, jedine im domovine u vremenu od 1941. do 1945.’ Slijede imena 24 osobe, za neke se navodi da su ‘poginuli kod kuće’, neki ‘na frontu’, a tekst završava pozdravom ‘Za dom spremni’.

Svečanom otkrivanju spomen-ploče 29. listopada 1993. godine, kako je tada izvijestio lokalni list ‘Glas Podravine i Prigorja’, bili su nazočni tadašnji visoki dužnosnici HDZ-a: Vladimir Šeks kao potpredsjednik Vlade, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Luka Bebić, državni odvjetnik Stjepan Herceg i načelnik Općine Sokolovac Damir Felak.

Sporna ploča još uvijek izaziva ogorčenje kod dijela stanovnika Sokolovca. Posebno su nezadovoljni potomci žrtava ustaških zločina koji smatraju da joj nije mjesto na domu u kojem se okupljaju mladi jer služi javnom veličanju ustaštva i vrijeđanju uspomene na one koji su stradali pod marionetskim fašističkim režimom NDH. Jedan mještanin s kojim smo razgovarali, ali je želio ostati anoniman – što dovoljno govori o atmosferi straha koju šire ustašofili – smatra da je krajnje vrijeme da ploča bude maknuta jer predstavlja veliku sramotu te izaziva nacionalnu i vjersku mržnju.

Arsen Bauk podsjeća da se o problemu više puta izjasnio i poručuje da će se u vezi toga obratiti Vladi.

- Postavit ću zastupničko pitanje potpredsjedniku Vlade za ljudska prava o tom slučaju - rekao je Bauk.

U vezi eventualnog uklanjanja ploče obratili smo se Općini Sokolovac koja upravlja društvenim domom u Miličanima, no službeni odgovor nismo dobili.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više