Novosti

Kronika

Нajбoљe кувa Mугoшa

Нajбoљи пaсуљ пo oцeни жириja нa 4. Грaшиjaди у Oстрoву скувao je Зoрaн Mугoшa из eкипe Meњaчницa плус Вукoвaр, други je Слaвуjкo Jeркoвић из Tрпињe, a трeћa eкипa ДВД-a из Oстрoвa

Ostrovo je prošle nedelje bilo domaćin Grašijade, takmičenja u prebiranju i kuvanju pasulja, u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Kulturno-umetničkog društva Ostrovo. Četvrta po redu manifestacija koja se u tom mestu održava povodom Dana opštine Markušica, okupila je više od dve stotine posetilaca.

- Uglavnom svi organizuju takmičenje u kuvanju fiša ili čobanca, a mi smo se odlučili za naše nacionalno jelo koje nas je othranilo, a i danas ga svi cene i poštuju, i narod i vojska. Učestvovali smo pre par godina na pasuljijadi u Temerinu koja je prerasla u manifestaciju međunarodnog karaktera, oduševili smo se i to nas je navelo da i mi uradimo nešto slično - kaže Desimir Panić, jedan od organizatora Grašijade, zadovoljan što se iz godine u godine prijavljuje sve više učesnika ne samo iz Ostrova, već i iz ostalih mesta u okolini.

- Krenuli smo sa svega šest, a danas imamo 16 takmičara koji su stigli iz Podrinja, Gaboša, Bobote, Trpinje, Vere, Vinkovaca i drugih sredina - dodaje Panić.

Pripreme su počele popodne, a do večeri je najbolji pasulj po oceni žirija skuvao Zoran Mugoša iz ekipe Menjačnica plus Vukovar, drugo mesto pripalo je Slavujku Jerkoviću iz Trpinje, a treće je osvojila ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Ostrova.

- Konkurencija je bila prilično jaka i pobedu nisam očekivao - rekao nam je Mugoša ne želeći otkriti recept za pobednički pasulj koji je, kaže, strogo čuvana tajna.

- Nekog posebnog recepta nema, pasulj se obično kuva na isti način, samo su nijanse u pitanju. Obavezno se dodaje crveni i beli luk, biber u zrnu i lovorov list, a zatim suvo meso, rebarca, šunka, kobasica i slaninica. Na kraju ide zaprška bez koje nema dobrog pasulja - objašnjava Nikola Lijić iz Bobote.

U njegovom selu se, dodaje, pasulj kuva dva puta sedmično u skladu sa nekadašnjom tradicijom kada je ova mahunarka bila osnovna hrana. Osim u kuvanju pasulja, učesnici grašijade okušali su se i u brzom prebiranju pasulja. Najbrža je bila Tijana Lacmanović koja je za svega jednu minutu uspela razvrstati 150 zrna tri različite sorte pasulja. Dok se čekao pasulj, posetioci su mogli degustirati i krofne kojih su vredne članice kulturno-umetničkog društva u Ostrovu napekle preko četiri stotine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više