Novosti

Kronika

Mjesni odbor Moravice inicira osnivanje Muzeja željeznice

Inicijatori nastoje da u muzej bude uključen značajan, a nekorišten dio infrastrukture željezničke stanice Moravice

Large moravice zeleznica

Na nedavno održanoj sjednici Vijeća Mjesnog odbora Moravice donesena je odluka o pokretanju inicijativnog odbora za osnivanje Muzeja željeznice u tom goranskom mjestu s drugom željezničkom tradicijom.

- Muzej željeznice treba maknuti iz ''okova'' zidova te bi se trebalo u prvom koraku pristupiti izradi idejnog rješenja interaktivnog muzeja željeznice u Moravicama koji bi uključivao dio postojeće željezničke infrastrukture koja je prvenstveno povijesna industrijska baština koja još uvijek postoji na terenu - smatra predsjednik MO-a Moravice Milan Mamula.

- Trenutno smo u kontaktu sa konzervatorskim odjelom u Rijeci koji radi na pripremi registracije unutar koje će se obuhvatiti sve značajne građevine i povijesna željeznička oprema koja će biti trajno upisana u Registar kulturnih dobara RH - kaže.

Po ideji članova Mjesnog odbora, muzej bi se sastojao od trenutne zbirke koju je postavila Željeznička tehnička škola, kao i postojeće infrastrukture kao što su stara kovačnica ili kako nazivaju "kovačija", napojnik za vodu te konstrukcija za punjenje parnih lokomotiva ugljenom. Dio kolosijeka na području željezničke stanice u Moravicama trenutno je izvan upotrebe, pa bi ih se moglo iskoristi za postavljanje starih lokomotiva i vagona koji su nekad vozili upravo tom željezničkom trasom na kojoj je željeznički kolodvor Moravice.

- S obzirom na dobro očuvanu infrastrukturu koja može biti osnova budućeg muzeja ali i približavanje 150-godišnjice željeznice u Moravicama, smatramo da je pravi trenutak za pokretanje ovakve inicijative. Kako MO Moravice nema potrebne kapacitete za realizaciju cijelog projekta, nadamo se da će Grad Vrbovsko i Primorsko-goranska županija imati sluha te da će dati čvrste garancije da se realizira ova višegodišnja inicijativa mještana Moravica – smatra Mamula.

Ističući da bez suradnje Grada Vrbovskog, PGŽ-a i raznih ministarstava ne može doći do realizacije ovog projekt, pozvali su ih da imenuju članove odbora, a poziv su poslali i gradskom VSNM-u, pododboru Prosvjete, HŽ infrastrukturi i Željezničkoj tehničkoj školi.

- Nadamo se da će nam se svi navedeni subjekti očitovati u što skorijem roku kako bi se mogli sastati i pokušati ovu ideju sa lokalnog nivoa prenijeti na više instance kako bi se realizirao željeni projekt. Na kraju treba napomenuti kako bi od ovog projekta cijela zajednica imala veliku korist jer bi se pokrenula nova radna mjesta, obogatila bi se turistička ponuda cijelog našeg kraja ali bi u konačnici korist imali i učenici koji pohađaju ŽTŠ u Moravicama, ističe Mamula.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više