Novosti

Politika

Milošević: Odustajanje od Banije bio bi poraz Hrvatske

Ne treba zatvarati oči pred problemom nacionalizma, diskriminacije i podjela koje postoje. Potres je svakako pomogao u tom segmentu jer su se svi našli pogođeni prirodnom katastrofom i istom položaju bez obzira na nacionalnost, ali sada treba održati tu solidarnost i smanjenje etničkih podjela koje nisu nestale, kaže Boris Milošević

Large milosevic foto

Boris Milošević (foto Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL)

Govoreći o stanju na Baniji u intervjuu novinarki Sandri Bartolović za neprofitni portal Forum.tm potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao je da dugo nakon ratnog stradanja država nije dostatno prepoznala potrebe revitalizacije i društvenih i kulturnih kapaciteta tog kraja, te da je zbog političkih razloga povratak izbjeglica srpske nacionalnosti godinama odgađan.

„Kada je većina političkih prepreka povratku uklonjena, ekonomski uvjeti, kao i činjenica da se veliki broj izbjeglica integrirao u sredine u kojima su proveli više godina svog života, doveli su do manje motivacije za povratak, a država u tom trenutku nije učinila dovoljno da svojim mjerama potakne razvoj i revitalizaciju kraja. Obnovljene kuće ne znače mnogo ako ih ne prati adekvatna infrastruktura i mogućnosti razvoja kraja na način da omogući kvalitetan život stanovništvu“.

Milošević je upozorio da Hrvatska ne smije odustati od područja kao što je Banija, jer bi to bio poraz ne samo za državu nego i za cijelo društvo. „Svakodnevno sam na terenu i dobro sam upoznat s prometnom i komunalnom infrastrukturom, kao i strukturom i potrebama stanovništva. Pitanje rješavanja osnovne infrastrukture, poput struje i puteva, temelj je stvaranja uvjeta potrebnih za dostojanstven život, no, zadržavanje mladih ovisi i otvaranju mogućnosti za kvalitetan život, a ne samo uvjeta za osnovno preživljavanje. U tom kontekstu, nužno je promišljati kojim mjerama graditi Baniju privlačnu za ostanak, ali i doseljavanje. Banija je tako blizu Zagreba“; objašnjava Milošević, naglašavajući da je Vlada u siječnju osnovala Radnu skupinu za izradu Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom koji bi nakon javnog savjetovanja i usvajanja predstavljao strateški dokument za obnovu tog kraja.

Prema njegovim riječima, do rješenja se neće doći bez realno postavljenih ciljeva te opće društvene i političke predanosti provedbi dogovorenih politika kroz mandate više Vlada u idućih desetak godina. Vjerujem da je pitanje revitalizacije Banije jedno od onih oko kojeg se svi, neovisno o političkoj opredijeljenosti i etničkoj pripadnosti, možemo složiti da je važno i vrijedno predanosti i truda, dodaje potpredsjednik Vlade i podsjeća da je vrlo brzo nakon potresa donesena odluka na Vladi da se nakon deset godina zastoja krene u dovršetak autoceste od Lekenika do Siska, projekt vrijedan 300 milijuna kuna.

„Osim toga krenulo se u ulaganje zapuštene vodoopskrbne infrastrukture. Potpisan je ugovor o financiranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Petrinje te su otvoreni radovi izgradnje cjevovoda i rješavanja vodoopskrbe za naselja Brest Pokupski i Mala Gorica. U narednim tjednima i mjesecima potpisat će se i ugovori na sanaciji dijelova vodoopskrbne mreže na području Gline, Kostajnice, Siska, Kravarskog. Strateški će se štititi dio industrije na tom području i to INA-ina rafinerija u Sisku te kutinska Petrokemija“, kazao je Milošević, istaknuvši da je dogovoreno financiranje dvaju EU projekta obnove 1.564 obiteljskih kuća vrijednosti 323,7 milijuna kuna i izgradnje i obnove 1.013 stambenih jedinica  u zgradama koje su u vlasništvu Hrvatske. Planira se izgraditi 650 novih stanova ukupne vrijednosti 348,6 milijuna kuna. 

Milošević je rekao i da se nakon potresa vidjela građanska solidarnost što dokazuje da se može prevazići etnička podjela. „Takva građanska solidarnost i spremnost za pomoć ne posvećuje previše pozornosti o nacionalnoj pripadnosti osoba kojima se pomaže već u prvi plan gura neke druge univerzalne ljudske vrijednosti. U toj solidarnosti koju su pokazali brojni građani, ali i susjedne zemlje vidim zalog optimizma i vjere da Banija može postati primjer skladne interkulturne zajednice i tolerancije. S druge strane, ne treba zatvarati oči pred problemom nacionalizma, diskriminacije i podjela koje postoje. Potres je svakako pomogao u tom segmentu jer su se svi našli pogođeni prirodnom katastrofom i istom položaju bez obzira na nacionalnost, ali sada treba održati tu solidarnost među ljudima i smanjenje etničkih podjela koje nisu nestale. Na tom principu djeluje Stožer, a trebaju nastaviti djelovati sve državne i lokalne institucije. Tu vidim i svoj doprinos. Nema spora da samo Banija izgrađena na temeljima tolerancije i uključivanja svih građana, može postići određeni napredak, te potaknuti mlade da ipak ostanu u svom zavičaju“, zaključuje Milošević. 

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više