Novosti

Politika

Milijuni razloga

Ubijeni i ranjeni na Koranskom mostu pokrenuli su postupak protiv države, a sve što je ona trebala napraviti jest tužiti počinitelja Mihajla Hrastova. No karlovački tužioci nisu uspjeli u tom ‘složenom’ pothvatu

Kdocxj7ekulc2yg4ygwndcreua0

Svijeće za ubijene 2013. – Karlovac  (foto Dominik Grgurić/PIXSELL)

Uvijek se Republika Hrvatska, ma što neki govorili i mislili, znala pobrinuti za svoje heroje, pa bili oni i osuđeni ratni zločinci. Evo na primjer Mihajlo Hrastov. Taj je umirovljeni karlovački policajac zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih srpskih rezervista na Koranskom mostu u rujnu 1991. godine, nakon 23 godine suđenja i sedam različitih presuda, odlukom Vrhovnog suda iz 2015. osuđen na četiri godine zatvora. Kako je u pritvoru prethodno proveo 26 mjeseci, plus 14 mjeseci smanjene kazne, na uvjetnoj slobodi se našao već iduće godine.

Međutim, Hrastova je na slobodi čekao novi problem. Obitelji ubijenih i ranjenih pokrenuli su postupke protiv Republike Hrvatske tražeći odštetu. Do sada je 13 takvih slučajeva okončano pozitivno za tužioce, dok su još četiri u toku. Sve zajedno, procjenjuje se, njihova vrijednost doseže milijun eura koje bi Hrvatskoj trebao nadoknaditi onaj tko je počinio štetu zbog koje se traži odšteta, a štetu je u ovom slučaju napravio Hrastov.

Sve što je država, u ovom slučaju karlovački DORH, trebala napraviti jest tužiti Hrastova u roku od šest mjeseci nakon što je isplatila odštetu. No karlovački tužioci nisu uspjeli u tom složenom pravnom pothvatu, nego su tužbu protiv Hrastova radi odštete u visini od 789.689,37 koja je isplaćena članovima obitelji Bože Kozline iz Batajnice podnijeli mjesec dana kasnije, čime su, točno je odlučio Općinski sud u Karlovcu, ušli u zastaru.

Isto je s još dva postupka vrijedna 772.734 kuna i 354.218 kuna, koji su također u zastari. Ukupno je, piše Jutarnji list u srcedrapateljnom tekstu o pravnom križnom putu ratnog zločinca, u kojem autor skače samom sebi u usta, protiv Hrastova pokrenuto 13 sporova, od kojih su tri, vrijedna gotovo dva milijuna kuna, odbačena zbog zastare. Država je dobila tri postupka znatno manje vrijednosti (ukupno 365.500 kuna), ali tek prvostupanjski. Na Vrhovnom sudu još se provodi revizija teška 832.000 kuna.

Pokušali smo od karlovačkih tužilaca doznati razloge kašnjenja zbog kojih je država potencijalno izgubila najmanje dva milijuna kuna. Iz županijskog DORH-a su nas uputili na općinske tužioce, koji su najavili da će se u utorak javnosti obratiti priopćenjem, ali ga do zaključenja ovog broja Novosti – srijeda u 15 sati – još uvijek nema. Ah, taj problem s rokovima…

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više