Novosti

Politika

Milica Andrić Rakić: Barikade su velika pretnja

Barikade nisu u interesu kosovskih Srba, što zbog neometanog snabdevanja, što zbog bezbednosnog rizika kom su izloženi. One su trenutno najgori scenario po obe strane i velika bezbednosna pretnja. Što duže traju, to su veće šanse da dođe do ozbiljnog incidenta, kaže novinarka Deutsche Wellea

Large internacionala mini

(foto Belgrade Security Forum)

Da li je iznenađujuća kosovska odluka o reciprocitetu za registarske tablice automobila koji iz Srbije dolaze na Kosovo i kako vidite reakciju iz Beograda?

Nije me iznenadila odluka, već način na koji je pokušano njeno sprovođenje, bez najave, bez razvijenog sistema za izdavanje tablica, bez instrukcija šta će se desiti sa automobilima sa registarskim oznakama KM, PR, UR, PZ i GL, kojima se u ponedeljak nisu izdavale probne tablice. Ono što jesmo videli je prisustvo teško naoružanih pripadnika Specijalnih jedinica Kosovske policije. Na magistralnim putevima je bilo oklopnih vozila, mitraljeza i snajpera i pre nego što je saopšteno sprovođenje mera i pre bilo kakve reakcije građana. Da to nije tako urađeno, sada bismo najverovatnije gledali proteste, ne i barikade. Onaj deo reakcije Beograda koji je vidljiv javnosti, u smislu konferencija i sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, u svrhu je promocije predsednika Vučića, a za ocenu rezultata političko-diplomatske reakcije Beograda još je rano. Nisu vidljive ni reakcije Srpske liste, mada činjenica da je do sprovođenja ove odluke došlo naglo i bez najava datuma i procedura govori da odnose SL-a i Vlade Kosova ne odlikuju poverenje i mogućnost saradnje. Njihova koalicija je ustavna obaveza i to, po svemu sudeći, jednako neprijatna za obe strane.

Da li ova odluka može imati veze sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu?

Mislim da da. Odluka se jednako sprovodi i na Merdaru, u Mutivodama i Beloj Zemlji, ali tamo nema prisustva Specijalnih jedinica. To što su oni poslati samo u srpske sredine i bez povoda govori mi da se Samoopredeljenje nadalo da bi tako moglo da pred izbore amortizuje deo štete koja je napravljena zbog lošeg upravljanja pandemijom tokom leta.

Uloga međunarodnih snaga je mlaka ili nikakva?

U ponedeljak je reagovao portparol EU-a Peter Stano i uveče tog dana pozivima za deeskalaciju i uzdržavanje od jednostranih poteza pridružila se i ambasada SAD-a u Prištini. U utorak se oglasio i Miroslav Lajčak. Međunarodna zajednica na Kosovu uglavnom preferira da se ovakve stvari rešavaju sporazumno i uz saglasnost obe strane. Verujem da prihvataju argumente Kosova da prema sporazumu na reciprocitet imaju pravo, što je apsolutno tačno, ali mislim da su se nadali da će Beograd i Priština napredovati u omogućavanju slobode kretanja revidiranjem postojećih sporazuma, a ne povećati broj građana koji se otežano i uz komplikovane procedure kreću na relaciji Kosovo – Srbija. Mislim da su se nadali potpunom ukidanju probnih tablica, ne proširivanju njihove upotrebe.

Da li su barikade kontraproduktivne, ako govorimo o stanovnicima severa Kosova?

Barikade nisu u interesu kosovskih Srba, što zbog neometanog snabdevanja, što zbog bezbednosnog rizika kom su izloženi. One su trenutno najgori scenario po obe strane i velika bezbednosna pretnja. Što duže traju, to su veće šanse da dođe do ozbiljnog incidenta koji, imajući u vidu količinu naoružanja snaga policije, može da dovede do stravičnih posledica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više